ЕУ: Приштина има међународну обавезу да оснује ЗСО

Поделите:

„Штавише, Бриселски споразум је ратификован у косовском парламенту. Kосово је тако преузело међународну обавезу да примени овај споразум. На њима је да кажу како да га примене“
Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је Приштина у обавези да примени споразум о Заједници српских општина на који се обавезала “у доброј вољи” 2013. године, стављајући свој потпис на Бриселски споразум.

Стано је за Танјуг рекао да су Бриселски споразум потписали сви учесници у процесу и он је важећи.

“Штавише, ратификован је и у косовском парламенту. Kосово је тако преузело међународну обавезу да примени овај споразум. На њима је да кажу како да га примене”, истакао је Стано.

На питање како оцењује промену на агенди данашњих експертских разговора у Бриселу, Стано понавља да је на састанку председника Србије Александра Вучића и премијера Авдулаха Хотија договорено да се наставе разговори и о међусобним финансијским потраживањима и о статусу невећинских заједница.

“Ове теме су врло комплексне и обе стране су се договориле претходних дана да се данашњи састанак цео посвети питању финансијских потраживања. Kао наставак овог састанка уследиће разговори о невећинским заједницама наредних дана”, закључио је Стано.

Подсећамо, у Бриселу је данас почела нова рунда трилатералних разговора Београда и Приштине на експертском нивоу.

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

Извор Танјуг/РТС, 17. септембар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here