Ево где су крили Калабића до Дражине смрти

Поделите:

БЕОГРАД – Чувени београдски адвокат Тома Фила открио је породичну причу која говори о последњим данима Николе Калабића. Игром случаја, причу о Калабићу испричао му је возач његовог оца, човек по имену Јосиф.

“Никада раније нисам то испричао, јер ме нико никада није питао за Калабића. А и зашто би мене питали”, каже Фила.
“Јосиф је по занимању био возач, а у Озни никада није догурао више од стражара. Када је отишао у пензију, био је возач мог оца, а краће време је возио и мене. Показао ми је зграду у Косовској улици, иза Скупштине, зграду која се налази одмах до данашњег кафића ‘Ајс бар’. На последњем спрату су биле гарсоњере које су издаване пре рата. То је Озна држала и Јосиф је био одређен да спава са Калабићем. И Калабић је свако јутро добијао следовање – чутуру ракије и храну. Јосиф му је, тако ми је причао, додавао још једну чутуру за храну, јер је волео много да једе, а Калабић је волео да пије.
Рекао ми је да га је Калабић једно јутро питао: ‘Је ли, Јосифе, хоће ли ови да одрже реч?’ Јосиф је већ тада знао да неће, али није хтео да му каже.
Провео је с њим дуго времена, можда и две године, али то не знам прецизно. Када је ухваћен Дража и када је осуђен, једног јутра дошао је полицајац и дао задатак Јосифу да оде у Беч и преузме неке камионе које наша држава добија као помоћ. Помислили су да су се можда зближили и хтели су да га удаље. Када се Јосиф вратио, више никада није видео Калабића. Наравно, није смео да пита шта се догодило. По његовом мишљењу, стрељан је заједно са осталима на Ратном острву, пише Недељник.

После је било прича да су га бродом послали у Јужну Америку, била је и она прича да је у Војводини узео нови идентитет, да је био у Кикинди па се једном напио и за шанком почео да прича превише, да би потом дошао Крцун и лично га убио. То су биле глупости које су причали тако да се замајава народ, можда их је и гризла савест што нису одржали реч.

Курир, Недељник

Поделите:

2 Коментари

  1. Ma daaa, zna on. Tako krupna stvar a da nikad nije rekao. Prevazilazi i V. Draskovica u u umecu dnevnopolitickog spinovanja i zavrtanja istini. Nije rekoa doslovno da je Kalabic izdao Drazu, vec nam nametnuo da iz njegove spinovane price to zakljucimo kao nepobitnu cinjenicu, a ustvari je prepricao klasicnu komunisticku podmetacinu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here