Ево ко све може да очекује позив за војну вежбу

Поделите:

Последњих недеља на адресе једног броја војних обвезника у Србији стигли су позиви за војне вежбе. У Министрству одбране кажу да то није новина, већ део редовне процедуре Војске Србије, која се поштује још од завршетка Другог светског рата. Планови за резервни састав Војске праве се унапред, вежба је значајна не само за одбрану земље, већ и у случају различитих елементарних непогода и траје 15 дана.
Од плаве коверте до ватреног дејства у минобацачком воду. Војни позив није изненадио инжењера Дејана Ловића запосленог у Београдским електранама. Једног од 150 резервиста на полигону код Пожаревца.

– То је нормална дужност сваког пунолетног човека – каже Дејан, резервни пешадијски потпоручник.

За свој ратни распоред сазнао је прошле године. Атмосфера, каже, подсећа на дане из војске.

– Само смо сада мало старији, имамо мало више седих и који килограм више, али све је сада прилагођено нама – каже Дејан.

Вести из војног одсека, неке који су их добили, ипак је узнемирила. Због тензија у региону, нарочито.

– У питању је редовна процедура, обуке резервног састава немају никакве везе са актуелном безбедносном ситуацијом нити са мигрантском кризом. Ове обуке су сада интезивиране због могућности система одбране за такву врсту обучавања и у наредном периоду биће их још више – каже капетан фрегате Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.
Према плану, обуку би сваки резервиста требало да прође бар једном у пет година. Не само због одбране земље, него и у случају елементарне непогоде, попут поплава из 2014. Министарство одбране покрива путне трошкове. Незапосленима 70 одсто од просечне плате, а послодавцима запослених рефундира се пун износ месечне зараде. Зато се калкулише између потреба и новца.

– Када помиримо те две чињенице имамо неки компромис толики број резервног састава колико можемо финансијски да подржимо њихову обуку – каже пуковник Бошко Зорић.

На обуку би, по Закону, требало да се одазове свако ко је служио Војску под оружјем. Мушкарци до 60, жене до 50. године. Има и изузетака.
Болест у породици, спреченост због неких ванредних околности ако се бави спортом и припрема се за важна међународна светска такмичења, уколико се бави научним радом и уколико од његовог рада зависи егзистенција породице, ако се брине о некоме. Наше колеге из центара имају разумевања и излазе у сусрет, не би требало да дође до злоупотреба – каже Кривокапић.

Позив би требало да дође бар 30 дана пре вежбе, а резервиста је дужан да осам дана раније оправда евентуално одсуство. За неоправдани следи казна до 50.000 динара или два месеца затвора.

РТС

Поделите:

2 Коментари

  1. Докле ће бре ови Кокот Овићи и Криво Усти Кривокапићи да командују српској војсци, тужилаштвима, хотелима, безбедњацима. Мило плаче за њима, а они и туна и тамо.

  2. Tuna sam po zadaku; tamo sam po obavljenom zadatku; pameti nikad dosta, blazeno kad je se nema- nece, po nuzdi, opterecivati noge. Ima tome vise godina: hvali mi se Srbin od Benkovca kako je su Srbi s tog kamenjara jako, u trcanju, brz narod; rekoh mu: u pravu si! Sa ogromim teretom na ledijma- uglavnom najnuznijih krpa- uspjese umaknuti hrvatima! Napusti me
    Sutradan dolazi- banjicka pijaca-: Ulazim, kaze, u stan, pucam od smjeha , cerka i zena misle- poludio; ispricam, a cerka ce: E, dobro ti komsija . odgovorio.Rekoh mu: Odavde kad budes bjezao ponesi neku dasku; dzaba ti brzina, moras Dunav pretrcati!
    Sad sam tuna, sad sam tamo- na kraju je samo t a m o…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here