Evo ko sve može da očekuje poziv za vojnu vežbu

Podelite:

Poslednjih nedelja na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe. U Ministrstvu odbrane kažu da to nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Planovi za rezervni sastav Vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje, već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.
Od plave koverte do vatrenog dejstva u minobacačkom vodu. Vojni poziv nije iznenadio inženjera Dejana Lovića zaposlenog u Beogradskim elektranama. Jednog od 150 rezervista na poligonu kod Požarevca.

– To je normalna dužnost svakog punoletnog čoveka – kaže Dejan, rezervni pešadijski potporučnik.

Za svoj ratni raspored saznao je prošle godine. Atmosfera, kaže, podseća na dane iz vojske.

– Samo smo sada malo stariji, imamo malo više sedih i koji kilogram više, ali sve je sada prilagođeno nama – kaže Dejan.

Vesti iz vojnog odseka, neke koji su ih dobili, ipak je uznemirila. Zbog tenzija u regionu, naročito.

– U pitanju je redovna procedura, obuke rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom niti sa migrantskom krizom. Ove obuke su sada intezivirane zbog mogućnosti sistema odbrane za takvu vrstu obučavanja i u narednom periodu biće ih još više – kaže kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.
Prema planu, obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina. Ne samo zbog odbrane zemlje, nego i u slučaju elementarne nepogode, poput poplava iz 2014. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Zato se kalkuliše između potreba i novca.

– Kada pomirimo te dve činjenice imamo neki kompromis toliki broj rezervnog sastava koliko možemo finansijski da podržimo njihovu obuku – kaže pukovnik Boško Zorić.

Na obuku bi, po Zakonu, trebalo da se odazove svako ko je služio Vojsku pod oružjem. Muškarci do 60, žene do 50. godine. Ima i izuzetaka.
Bolest u porodici, sprečenost zbog nekih vanrednih okolnosti ako se bavi sportom i priprema se za važna međunarodna svetska takmičenja, ukoliko se bavi naučnim radom i ukoliko od njegovog rada zavisi egzistencija porodice, ako se brine o nekome. Naše kolege iz centara imaju razumevanja i izlaze u susret, ne bi trebalo da dođe do zloupotreba – kaže Krivokapić.

Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

RTS

Podelite:

2 Komentari

  1. Dokle će bre ovi Kokot Ovići i Krivo Usti Krivokapići da komanduju srpskoj vojsci, tužilaštvima, hotelima, bezbednjacima. Milo plače za njima, a oni i tuna i tamo.

  2. Tuna sam po zadaku; tamo sam po obavljenom zadatku; pameti nikad dosta, blazeno kad je se nema- nece, po nuzdi, opterecivati noge. Ima tome vise godina: hvali mi se Srbin od Benkovca kako je su Srbi s tog kamenjara jako, u trcanju, brz narod; rekoh mu: u pravu si! Sa ogromim teretom na ledijma- uglavnom najnuznijih krpa- uspjese umaknuti hrvatima! Napusti me
    Sutradan dolazi- banjicka pijaca-: Ulazim, kaze, u stan, pucam od smjeha , cerka i zena misle- poludio; ispricam, a cerka ce: E, dobro ti komsija . odgovorio.Rekoh mu: Odavde kad budes bjezao ponesi neku dasku; dzaba ti brzina, moras Dunav pretrcati!
    Sad sam tuna, sad sam tamo- na kraju je samo t a m o…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here