Фабрици: Србија се придружила Декларацији о изборима у Белорусији

Поделите:

ЕУ је 11. августа усвојила Декларацију о председничким изборима у Белорусији у којој се наводи да „избори нису били ни слободни ни фер“, а Србија се с тим усагласила.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици поздравио је то што се Србија придружила Декларацији о председничким изборима у Белорусији.

Поред Фабриција, који је ту информацију објавио на Твитеру, огласио се и амбасадор САД Ентони Годфри.

“Сјајно је видети да Србија стоји уз своје европско окружење”, написао је Годфри на Твитеру.

Европска унија је 11. августа усвојила Декларацију о председничким изборима у Белорусији у којој се наводи да су грађани Белорусије током изборне кампање “показали жељу за демократским променама”, али да “избори нису били ни слободни ни фер”.

Наводи се и да су држвани органи применили несразмерну силу на демонстрантима, да је хиљаде људи у притвору, а да су се додатно сузиле слободе говора, окупљања и медијске слободе. У тој декларацији позивају се власти у Белорусији да хитно све притворене пусте на слободу.

Како је објављено на сајту Европског савета, земље кандидати Северна Македонија, Црна Гора, Србија и Албанија, земља која је у процесу стабилизације и придруживања и потенцијални кандидат БиХ, земље ЕФТА-е Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, чланице Европског привредног простора, као и Украјина, сагласне су са том декларацијом.

Извор Бета/ФоНет/Н1, 26. август 2020.

Поделите:

2 Коментари

  1. Има ли ишта јадније. Ово мало преостале части испирају нам наш назови политичари, назови људи. Подршку коју смо добијали од БАТКА свих ових година и ни са чим условљено пријатељство смо бацили под ноге зарад оних који су нас бомбардовали, убијали, протеривали, отимали и отимају наше. А како би било да да се одрекнете поклона Лукашенкових, мигова на пример, срала једна неопевана. И вама да верујемо да ћете бранити СВЕТО КОСОВО. А да поклоњеним миговима отерате,погубите БАТКА, па да се додворите злотворима, било би у вашем стилу, шљаму највећи од свих шљамова.

  2. Све апсурд за апсурдом. Ко је Ана Брнабић да одлучује о тако важном међунардонополитичком питању и билатгералним односима са братском Белорусијим. Ово је право Лудило. Народ србски је требало питати, ко се то дрзнуо да одузима Народу право да одлучује о овако важном питању. Они који су их довели на власт одлучују, а ако не послушају шаљу их у канту за смеће – en lata de vasura. Народ мора Гандијевски изаћи на улице са белим марамама али најмање три милиона и очистити ове несрећнике који не знају шта раде.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here