Филип Фићовић: И данас Космет

Поделите:

И данас над Косовом пољем ветар наноси прошлост. И данас миромиришу сузе, која кроз векове, од мача освајача и метка терориста, посташе крв.

И данас над Зочиштем плива морски ваздух, и данас се со и сунце укрштају над разрушеним гробљима и црквиштима, док они који су рушили и данас мисле да ће сећања однети талас.

И данас Бистрица тече поздрављајући својим жубором сваког доброг човека који жели да ослушне, иако они мисле да само жубори њиховим језиком, док све више са појцима призренским пева.

И данас равнице косовске учвршћују везу са метохијским планинама говорећи свима да су заједно, да се не раздвајају, као што ни Ибар не раздваја ниједан део.

И данас српска истргнута срца куцају у туђим телима, можда пожутела, од разних вештачких болница, али у јасним откуцајима Космета. И данас суза Космета је тешка као и из давнина, која се зауставља на осмеху наде и молитве да догодине уз ђаке, народ запева у Призрену.

И данас заветне воштанице кнегиње Милице у Дечанима горе. Горе и без ватре.

И данас је на уснама Космет, као и ‘912. када је ослободилац падао да би божур ослободио, а сина рађао да би за Космет живео.

И данас кћерке добијају име Метохија, ако већ не могу да трчкарају по метохијским ливадама. И данас над Звечаном тробојка се вијори и чува га Ђорђе свети. И данас у литијама о Космету се пева, о Космету се сања, за Космет живи.

Филип Фићовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here