Гондола и лицемерје – језик чињеница

Поделите:

На задовољство грађана Београда, почела је градња Београдске гондоле, у складу са предизборним обећањем СНС-а. Гондола ће бити невиђена туристичка атракција. Међутим, малобројна и безидејна опозиција се противи изградњи гондоле са образложењима која готово да не заслужују одговор. СЗС наводи „економску сулудост“ тог пројекта, „скрнављење нетакнутог погледа на Ушће“,“ уништавање Калемегдана“ ,“екоцид“ (упутнице 1 и 2). Изградња гондоле је потпуно економски исплатива и гондола ће убрзо сама себе отплатити, а полазиште и долазиште гондоле су на изузетно атрактивним и прометним локацијама. Интервенција у ткиву Калемегданске тврђаве је минимална, и гондола ће само оплеменити Калемегдан. Поглед на Ушће ће остати готово нетакнут.

Да подсетим заборавне да се у оквиру Калемегданске тврђаве, на готово истом месту, али сасвим сигурно у оквиру комплекса Калемегдана, налази трамвајска пруга, у дужини од око 300 метара (део Париске, од Кнеза Симе Марковића до Карађорђеве). Када је тај део пруге грађен у свом садашњем облику, а и раније, посечене су стотине стабала, због тога што је то било неопходно, и нико око тога није правио проблем. О деструктивности опозиције, СЗС и „Чувара Старог града“ Марка Бастаћа, најбоље сведоче чињенице да се они противе готово свим пројектима које гради и планира градска и републичка власт (навешћемо само део).

Они су против велелепног Београда на води, против фонтане на Славији (коју је предвидео Ђилас), против реконструкција Косанчићевог, Топличиног и Обилићевог венца, против проширења пешачких зона, против увођења реда у паркирање у строгом центру, против реконструкције Студентског трга и Трга Републике, против изградње подземних гаража, против реконструкције  потеза од Душанове до Рузвелтове итд.

Такозвани Чувари Старог града су група отуђених самодржаца, бесрамних прелетача који више не представљају ниједну странку на чијој листи су изабрани 2016, већ годинама спроводи деструктивне акције уништавања партерног и другог мобилијара центра града. Они под изговором протеста против градских власти ваде целе гранитне плоче из Кнез Михајлове и стубове против непрописног паркирања из ужег центра, ломе их, и потом их истоварују испред Скупштине града, уз медијско пренемагање. Исто то су урадили са новим љубичастим инфо таблама Паркинг сервиса.

Такође, Бастаћ и његов мини картел су остатке дрвећа посеченог на Калемегдану истоварили испред Скупштине града 13. марта 2019. (упутница 3) Само пет дана раније тај исти Бастаћ и његова камарила су дали званичну сагласност општине Стари град за сечу тог истог дрвећа (Решење Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање општине Стари град, број 352-77/19 од 8. марта 2019.) (упутница 4). Решење Општине Стари град  је потписао руководилац Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање, Марјан Наков, кога је на ту функцију поставио лично Марко Бастаћ.

Решење број 352-77/19 Одељења за грађевинске и комуналне послове и инвестиционо пројектовање општине Стари град, од 8. марта 2019. (фото: Небојша Бакарец)

Бастаћ је Накова сменио 13. марта 2019, без основа, због тога што је Наков радио свој посао на законит начин (упутница 5). Чувари Старог града су, иначе, приступили СЗС-у. На последњим градским изборима у марту 2018. листа “Шта радите бре – Марко Бастаћ“ освојила је свега 3.841 глас, или мизерних 0,47 одсто у целом вишемилионском Београду, што потврђује тезу да више никога не представљају и да их у грађанству готово нико не подржава.

НАЈАВА КРИВИЧНИХ ДЕЛА
Најгоре је то што и Ђиласов СЗС, и Бастаћ, и Никола Јовановић, најављују вршење кривичних дела. Сви они су најавили да ће рушити Београдску гондолу, односно потпорне стубове и шипове гондоле. То је најава тероризма (упутнице 1, 2, 6, и 7). Тако је потпредседник странке Вука Јеремића и шеф одборника СЗС у градској скупштини, Никола Јовановић, на конференцији за штампу СЗС 13. марта 2019 на Калемегдану рекао (цитирамо ТВ Н1 и Данас):„Јовановић је казао да ће ако се пројекат настави позвати грађане да сруше шипове на падинама око Калемегдана…“ Наредног дана председник општине Стари град Марко Бастаћ је медијима најавио вршење кривичних дела и тероризам. Лист Данас и ТВ Н1 цитирају Бастаћа и кажу: „Председник општине Стари град Марко Бастаћ одржао је данас састанак о „одбрани Калемегдана“, на којем се са грађанима договорио да ће физички спречити градњу гондоле, а ако се ипак нешто изгради, они ће то срушити“, Бастаћ још каже: “Све што ураде преко дана, ми одемо преко ноћи и уништимо“, рекао је Бастаћ на састанку, упозоривши грађане да у таквим акцијама може доћи до хапшења“. Посебно је питање да ли је најава вршења кривичних дела и тероризма кривично дело? Такође, посебно је питање да ли се после позива и најаве вршења кривичних дела и тероризма од стране руководства општине Стари град, стичу услови за распуштање Скупштине општине Стари град  и за расписивање нових избора на територији те општине?

О чему говоре ове најаве вршења кривичних дела од стране СЗС? Оне су доказ нервозе и хистерије СЗС због пропасти и јаловости вишемесечних протеста које су организовали. Они желе да радикализују те протесте, најављујући терор и позивајући грађане да врше кривична дела, уништавајући и рушећи Београдску гондолу. Вероватно ће ускоро најавити и рушење фонтане на Славији? Ђилас, Јовановић и Бастаћ излазе са терена демонстрација и протеста и улазе на терен криминала и незаконитости. То је драстична разлика. Они желе да гурну грађане у сукобе са градитељима и полицијом, која ће неминовно морати да заштити закониту градњу гондоле и саме њене градитеље. Неће у тим сукобима учествовати врх СЗС. Они ће у сукобе гурнути туђу децу, анонимне грађане које успеју да заведу и наведу на вршење кривичних дела. Уосталом, сам Бастаћ је, према раније наведеним изворима, упозорио грађане да „у таквим акцијама може доћи до хапшења“. Након овог потпуно криминалног позива на рушење гондоле, поставља се питање шта им све још може пасти на памет?

ДВОСТРУКИ АРШИНИ
Нажалост, такозвана „културна елита“ изгледа подржава овај криминал. Нико из те „елите“ није осудио вишеструке најаве вршења кривичних дела по Београду. Та „елита“ осуђује разложну сечу 40 стабала на Калемегдану, али је потпуно ћутала када су Ђилас и ДС у фебруару и марту 2010. безразложно посекли 400 столетних платана на Булевару. Сеча платана је била безразложна због тога што је Булевар могао да се реконструише и без сече платана. Садашња сеча је разложна због тога што Беогондола не може да се изгради без уклањања мањег броја стабала. Због чега су сви ти који се данас томе противе пре девет година громогласно ћутали о екоциду на Булевару?

Ћутао је и Марко Бастаћ, службеник у некадашњој Ђиласовој продукцијској кући „Emotion“ од 2006. до 2009. године. Данас Бастаћ нападајући градску власт, каже: “сваки парк, свако дрво и свака зелена површина су драгоцени“. Због чега то није рекао Ђиласу када је овај уништавао 400 платана? Ћутао је Данас, ћутао је директор ТВ N1 Југослав Ћосић, ћутала је „елита“, ћутали су сви медији. Сви они су подржали Ђиласове дрвоморце. Данас сви они такође ћуте поводом једног сличног грађевинског подухвата – градње Златиборске гондоле. Није проблем Златиборска гондола, она треба да буде изграђена. Проблем је, као и у случају Булевара, стравично лицемерје и двоструки аршини.

Марко Бастаћ, председник општине Стари град и члан опозиционог Савеза за Србију (фото: Бета)

Златиборска гондола је дугачка девет километара и носиће је чак 36 стубова (београдску само шест). До сада је на Златибору (тј. у општини Чајетини, којом влада Милан Стаматовић из СЗС) посечено стотине стабала због градње полазишта гондоле, а биће посечено још више стотина током даље градње. За нормалне људе то је оправдано. Због тога оне друге питамо због чега нисте протестовали против сече више стотина стабала на Златибору? Због чега нисте најавили рушење шипова те гондоле? Да их подсетимо, Златиборска гондола је две године грађена без дозволе. Због чега за једну те исту ствар СЗС и „елита“ осуђују београдску власт, а хвале чајетинску? Због чега су жуто предузеће и „елита“ подржали уништавање 400 стабала на Булевару, а осуђују уклањање 40 стабала на Калемегдану? У питању су лицемерје и двоструки стандарди епских размера.

ПОДСЕЋАЊЕ НА АФЕРУ БУЛЕВАР
О тој афери је ваш аутор писао више пута, и то искључиво језиком чињеница. Објавио сам текст о уништавању Булевара у априлу 2010., у листу Печат (упутница 8). Много дужу анализу случаја тада је објавио је цењени „Нови Стандард“. Такође, иницирао сам и потписао подношење жалбе Уставном суду 12. марта 2010, заједно са тадашњим народним посланицима Милицом Војић Марковић и Миланом Димитријевићем (упутница 9). Потом је одборничка група ДСС, на иницијативу аутора овог текста, који је и тада био градски одборник, на седници градске Скупштине 22. марта 2010. предложила  разрешење градоначелника (упутница 10). Сеча платана на Булевару и уништавање амбијента јединог булевара у Београду представљали су варварски чин (упутница 11).

Једноставно, неистина је да су платани морали бити посечени због тога што су били болесни и склони паду. Истина је да је требало уклонити (по другом елаборату Шумарског факултета, у даљем тексту ШФ) 121 стабло од укупно 734 колико их има на Булевару, укључујући и Трг Николе Пашића. Јасно је да је међу 400 посечених платана било свега педесетак оних за које ШФ каже да их је требало уклонити (болесних), док остале није требало посећи.

Ђилас и жути дрвоморци су рачунали на потпуну контролу над медијима, па су им довољно покриће за унапред донету одлуку о сечи платана, биле двосмислености у елаборатима ШФ. Први елаборат ШФ из 2006. године, предвиђа сечу свега 32 платана (од 734). Поставља се питање како је могуће доносити одлуку о сечи дрвореда на основу елабората старог четири године? У сваком случају, тај елаборат је био контрадикторан. Други елаборат из 2008. године у  уводу каже да је потреба за њим настала јер је градска „Комисија  за давање сагласности за уклањање стабала… окуларним прегледом утврдила…“ да је стање платана много горе него што стоји у првом елаборату. Сазнајемо да је постојала фантомска комисија чији је пресудни аргумент  био „окуларни преглед“ (читај, „одокативни ждрак“ систем).

У „закључним разматрањима“ другог елабората стоји: „Због своје велике културно-историјске, просторно-пејзажне и еколошке вредности, дрворед у Булевару за град Београд има велики значај. Због тога га је у свим следећим реконструкцијама Булевара неопходно задржати, а стање у коме се он тренутно налази потребно је унапредити“. Овај елаборат предвиђа сечу 121 стабла од укупно 734 (цео Булевар је тада имао 734 платана, а реконструисан је део Булевара са 400 платана – на рекоструисаном потезу требало је, по ШФ, уклонити 50 болесних платана, а не и осталих 350 здравих). Као што видимо данас, стари платани на Булевару, или на потезу од Душанове до Рузвелтове, живи су и здрави.

Посечени платани у Булевару краља Александра у Београду, март 2010. (фото: Блиц)

Из градских аката из априла 2009. се види да је била замишљена другачија реконструкција која није предвиђала уклањање дрвореда. После првобитних решења профитери су сабрали два и два и у децембру су донета нова решења потпуно супротна првим. Очигледно је да је налог за то могао дати само градоначелник. Прво Решење које је издао Секретаријат за заштиту животне средине, 13. априла 2009. године, јасно каже: „при реконструкцији (…) водити рачуна о дрворедима, односно, појединачним стаблима (…) постојећа стабла се не смеју уклонити. Изузетно сечу појединих стабала може одобрити надлежна организациона јединица Градске управе“.

Ни Урбанистички услови из априла 2009. не предвиђају уклањање дрвореда из Булевара. Стога је јасно да није постојала потреба да се дрворед посече. Ђилас је говорио неистину о сечи стабала.“Одлуку о сечи стабала… није донео ниједан политичар, већ стручњаци…“ Одлуку о сечи је донео управо Ђилас (упутница 12). У акту од 23. фебруара, три дана пре сече, Шумарски факултет упозорава: „Напомињемо да могућност замене целог дрвореда или његовог дела одједном у овом елаборату није разматрана“. Због неповољног првог Решења секретаријата, Ђилас је наложио да се осам месеци касније (децембар 2009.) сачини ново, које допушта уклањање платана. О свему томе може посведочити Горан Триван, данашњи министар, а тадашњи секретар Секретаријата за заштиту животне средине.

ПРОНЕВЕРА ШЕСТ МИЛИОНА ЕВРА
Шта је мотив за уништавање платана на Булевару? Највећи мотив је „нечији“ профит од тога што је реконструкција Булевара преплаћена шест милиона евра. И поред прозивки од стране ДСС и СНС, афера Булевар је мировала до 2013. У априлу 2014. ухапшен је Александар Бијелић, бивши високи функционер ДС и бивши Градски менаџер, заједно са још осам лица. По наводима полиције, они су ухапшени због сумње да су у току реконструкције Булевара краља Александра, злоупотребом положаја, оштетили буџет Београда за око шест милиона евра (642 мил. дин.) (упутнице 13 и 14). У притвору су провели  неколико месеци.

У октобру 2016. године, Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду потврдило је оптужницу коју је против бившег београдског менаџера Александра Бијелића и још осам окривљених подигло београдско Више јавно тужилаштво. Надлежни су тада за злоупотребу службеног положаја теретили и некадашњег директора Агенције за инвестиције и становање, Марка Благојевића, председницу Комисије за јавну набавку радова на реконструкцији Булевара краља Александра Данку Шотру и чланове поменуте комисије Слободана Стевића и Елизабету Троху. За исто дело оптужени су и Благојевићев помоћник Радован Драча и оснивачи компаније „Балкан градња” Славко Божић и Нада Ћубић, док се директор овог предузећа Миле Зекић сумњичио за злоупотребу службеног положаја.

Иначе, када је покренута истрага против укључених у посао реконструкције булевара, Ђилас, тада председник ДС, изјавио је да је овај поступак одмазда нове власти према Демократској странци. Коментар у вези са потврђивањем оптужнице против некадашњег београдског менаџера новинари листа Политика су потражили од  Драгана Ђиласа 2016. године, али он није одговорио на СМС поруке и телефонске позиве. Данас Ђилас тврди да су сви оптужени невини, а на питања о платанима одбија да одговори. На питање новинарке на КЗШ од 13. марта 2019. о сечи платана, рекао је следеће (цитат из прилога са N1): “Осим упозорења градској власти, представници Савеза за Србију су се и фотографисали на зидинама тврђаве, мада бивши градоначелник Драган Ђилас претходно није био нарочито расположен да одговара на питања о посеченом дрвећу за време свог мандата.

Александар Бијелић (фото: Курир/Зорана Јефтић)

Н1: Може, господине Ђилас? Ђилас: Не може. Н1: Због чега? Ђилас: Не може, данас о овоме прича господин Јовановић…“ (упутница 1).

ГОНДОЛА И „ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ“
Елем, да сумирамо причу о гондоли. Одлуку о градњи Београдске гондоле донела је Скупштина града. Гондола поседује све дозволе и гради се на законит начин. Дозволу за сечу стабала на Калемегдану и Ушћу, поред органа града Београда, дали су и надлежни органи из опозиционих општина Стари град и Нови Београд. Стабла у београдским општинама Нови Београд и Стари град посечена су на основу предлога Стручне комисије. Ту комисију формирао је Секретаријат за комуналне и стамбене послове града Београда. Као предуслов за градњу гондоле неопходна је била сеча постојећих стабала на планираној траси Гондоле. Уклањање стабала није ничији хир, већ неопходност. За сечу стабала су уплаћене накнаде општинама Нови Београд и Стари град у износу од преко 25 милиона динара.

У оквиру Програма редовног одржавања јавних зелених површина, радници „Зеленила” започели су садњу 300 стабала лишћара и четинара у парку Калемегдан и парку Ушће. Број стабала која ће бити посађена у парковима Калемегдан и Ушће два пута је већи од броја стабала која су посечена. Све саднице су високог квалитета и „школоване” у расаднику, чиме се повећавају шансе за њихов опстанак у тешким условима градске средине. Током 2018. године Београд је постао богатији за 4.500 нових стабала. Колико је „Зеленило – Београд” одлучно у настојањима да очува и повећа зелени фонд у граду показује чињеница да број стабала који ће бити  засађен непрестано расте, па је у току 2019. године планирана садња нових  5.000 стабала (упутнице 15 и 16).

 

*Небојша Бакарец је политички аналитичар и одборник Српске напредне странке у Скупштини града Београда

_____________________________________________________________________

УПУТНИЦЕ:
1.http://rs.n1info.com/Vesti/a467791/Seca-drveca-zbog-gondole-SzS-najavljuje-prijave-ali-Djilas-ne-bi-o-platanima.html

2.https://www.danas.rs/beograd/jovanovic-krivicne-prijave-protiv-radojicica-vesica-i-ljajica-zbog-izgradnje-gondole/

3.https://www.danas.rs/beograd/posecena-stabla-s-kalemegdana-odneta-pred-skupstinu-foto/

4.https://informer.rs/vesti/politika/425208/foto-bastac-sapic-dali-dozvolu-secenje-stabala-uscu-kalemegdanu

5.http://rs.n1info.com/Vesti/a467827/Opstina-Stari-grad-ukinula-resenje-o-seci-stabala-postupak-protiv-zaposlenog.html

6.http://rs.n1info.com/Vesti/a467997/Bastac-Sprecicemo-izgradnju-gondole.html

7.https://www.danas.rs/beograd/bastac-gradjani-ce-fizicki-spreciti-gradnju-gondole/

8.http://www.pecat.co.rs/2010/04/drvomorci/

9.http://www.novosti.rs/вести/београд.491.html:267620-Seca-platana-pred-Ustavnim-sudom

10.https://www.blic.rs/vesti/beograd/dss-gradevinska-mafija-inicirala-secu-platana/pdje1tg

11.https://www.youtube.com/watch?v=r3MVWkoeP7I

12.https://www.youtube.com/watch?v=lZvXxONFr04

13.http://www.politika.rs/scc/clanak/365443/Tuzilastvo-bivsi-menadzer-ostetio-Beograd-za-860-miliona

14.http://www.novosti.rs/вести/насловна/хроника.405.html:629650-Bijelic-optuzen-za-namestanje-na-gradskom-tenderu

15.https://www.danas.rs/beograd/skijalista-srbije-stabla-na-uscu-i-kalemegdanu-posecena-na-predlog-strucne-komisije/

16.https://www.danas.rs/beograd/zelenilo-sutra-sadi-300-stabala-na-kalemegdanu-i-uscu/

Небојша Бакарец

Извор Нови Стандард

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here