Грци се на чудан начин осветили Турској због Аја Софије!

Поделите:

Грчка телевизија АНТ1 укинула је емитовање турских серија на свом програму током лета, као одговор на одлуку председник Турске Реџепа Тајипа Ердогана да Аја Софију претвори у џамију.

Главни уредник Јоргос Пофантис је рекао да је одлука донета и да ће ускоро бити представљен нови програм.

Он је објаснио да је било размишљања о томе да се настави са емитовањем турских серија током лета, али након онога “што се догодило са Аја Софијом”, донета је одлука да серије буду забрањене.

Подсетимо, Ердоган је 10. јула потписао декрет да се Аја Софија претвори у џамију, након што је Државни савет поништио одлуку донету 1934. године којом је Аја Софија претворена у музеј и прогласио је незаконитом.

Прошле седмице одржана је и прва молитва у овој богомољи, а фреске и сви хришћански симболи били су прекривени завесама.

Након Ердоганове одлуке Грчка православна црква је од Унеска одмах тражила да осуди Турску, а у писму које су послали се, између осталог, наводи да је претварањем Аја Софије у џамију овај споменик светског наслеђа још једном претворен у симбол освајања.

Извор: Телеграф.рс

Поделите:

1 коментар

  1. Тако треба и ми да урадимо. Укинути турске серије и уместо њих приказивати грчке. Приближићемо грчки језик, из ког порекло вуче много речи у српском и другим индоевропским језицима, нашем човеку.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here