Хоти: Изградићемо пут Дечани – Плав, бука није решење

Поделите:

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да ће пут Дечани – Плав бити изграђен у сарадњи са Дечанима и свим другим надлежним институцијама, поштујући косовске законе. Додао је да створена бука није решење.

“Без утицаја буке у телевизијским студијима, изградићемо пут Дечани – Плав у уској сарадњи са Дечанима и свим другим надлежним институцијама, поштујући законе Косова”, навео је Хоти реагујући на све већа негодовања локалних власту у Дечанима, невладиних организација и других, због прекида радова на изградњи пута Дечани – Плав, у делу којим противзаконито пролази кроз заштићену зону манастира Високи Дечани.

Хоти је од председника општине Башкима Рамосаја затражио обуставу радова док се на терену не пронађе могуће решење, на које је подсетио игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, рекавши да је решењем из 2014. године одређена друга траса регионалног пута Дечани – Плав а која заобилази заштићену зону манастира.

“Косово је мозаик различитих култура и религија. Верска и културна места свих националности и вера на Косову заједничка је вредност и памћење нашег друштва. Опстали су вековима због заштите народа Косова. То је обавеза укорењена у нашој традицији”, поручио је Хоти преко свог Фејсбук налога.

Башким Рамосај, каже да је Хоти затражио да се обуставе радови на путу Дечани – Плав након бројних међународних реакција. Такође, позвао је косовску владу да прихвати његов предлог да манастир Високи Дечани више не чува Кфор, већ косовска полиција.

Рамосај је претходно данас затражио од косовског премијера решење за новонасталу ситуацију, уз упозорење да ће пут “свакако бити изграђен”, и да треба оспорити одлуку о враћању 24 хектара земљишта манатирском поседу.

Реаговали су и из Удружења историчара “Али Хадри”, огранка у Дечанима, захтевајући да се питање манастира Високи Дечани не отвара у дијалогу са Београдом.

Такође, оштро су критиковали премијера Хотија, који је захтевао да се радови обуставе.

Андрија Игић

РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here