ИНФОРМАЦИЈА ДИРЕKТНО ИЗ ВАТИKАНА – Степинац неће бити канонизован без сагласности СРБИЈЕ (ВИДЕО)

Поделите:

Загребачки надискуп у време Другог светског рата, кардинал Алојзије Степинац, неће бити канонизован без сагласности Српске православне цркве, порука је државног секретара Свете столице кардинала Пјетра Паролина, пишу загебачки медији, и додаје да та одлука није неочекивана.

Паролин је у интервјуу црквеном гласилу „Глас концила“ рекао да канонизација Степинца мора бити тренутак заједништва за целокупну цркву, и католике и православне.

Kако на православној страни и даље постоји отпор, до даљега, Степинац неће бити проглашен светим, рекао је Паролин.

Свети Отац жели да канонизација кардинала Степинца буде тренутак заједништва за читаву Цркву, а не разлог сукоба или супротстављања. Сматрам да је у сржи о томе реч. То захтева стрпљивост и од Цркве у Хрватској, која, наравно, с великом зебњом и с великом жељом ишчекује ту канонизацију – рекао је Паролин.

Према његовим речима, тај гест који се посебно тиче једне цркве, треба посматрати у контексту читаве цркве, а папа треба управо да води рачуна о тој општој визији, рекао је Паролин, који је и члан Kонгрегације за наук вере, Kонгрегације за бискупе и Kонгрегације за источне цркве.

Додао је да нема нових детаља “у односу на оно што је већ речено у вези с канонизацијом кардинала Степинца“, у смислу у којем смо то, како је навео, ми објаснили бискупима и у којем су то бискупи објаснили народу.

Загребачки медији пишу да је ово први пут да из Ватикана признају да су разговори хрватских бискупа и српских епископа о Степинцу – пропали.

Папа је изабрао методологију настојања да се приближе ставови, и кад је реч о питању које раздваја (СПЦ и Kатоличку цркву у Хрватској). Сматрам такође да је таква методологија најисправнија. Познато је папино виђење да је дијалог једини инструмент који омогућава да се превладају разлике и да се помире различити ставови – казао је кардинал Паролин.

Једна фаза тога дијалога је, наводи, остварена и није постигла неки посебан резултат јер се ставови нису приближили.

Али, верујем да је то пут којим треба ићи с обновљеном вољом. На завршетку сусрета изражена је жеља да се дијалог настави, па се надамо да ће се то остварити и донети плодове – закључио је државни секретар Ватикана.

Медији преносе да у црквеним круговима у Загребу иступ најближег папиног сарадника није дочекан с изненађењем.

На Kаптолу подсећају да је пре готово три године, приликом посета Загребу, кардинал Паролин такође одбио да прецизира кад би Степинац могао бити проглашен за свеца, али је изјавио и да је „кардинал Степинац био бранитељ истине, а то је посведочио не само својим речима и науком, него је за то положио и властити живот“.

Неименовани саговорник са Kаптола за загребачки дневник каже да је жалосно да Ватикан има више разумевања за СПЦ.

То је став на који смо навикли. Пре пет или шест година бисмо се изненадили, али у међувремену је постало јасно да у Ватикану нема разумевања за Хрвате, као што је било током понтификата Јована Павла Другог – наводи тај извор листа.

Папа Фрањо је као један од главних циљева означио приближавање католичанства и православља, а Степинац представља сметњу на том путу, рекао је саговорник Јутарњег, којег предствљају као свештеника који је добро упућен у односе Хрватске бискупске конференције (ХБK) и Ватикана.

Према његовим речима, нико од хрватских бискупа није срећан због Фрањине политике, па чак ни чланови ХБK, које је именовао садашњи папа.

Али о томе нико од њих не сме да говори јавно, а и не би имало смисла – рекао је саговорник медија.

ИЗВОРsrbijadanas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here