ИТАЛИЈАН ДАНИЛО ОТКРИВА ПОДМУКЛИ ПЛАН ПРОТИВ СРБА: ОВК је помно планирала мартовски погром! Њиме је почео тајни рат за Косово

Foto: Stampa printscreen, Printskrin / You Tube
Поделите:

ПРИШТИНА – Тужилац Еулекса, Италијан Данило Чекарели, поднео је захтев да се приведе и притвори група бивших припадника тзв. ОВК, које је назвао кључним организаторима погрома српског становништва у марту 2004. године, пренели су приштински медији.

Тужилац, наиме, наводи да се група бивших чланова ОВК договорила да започне “тајни рат” за преузимање контроле над целом територијом КиМ, због чега сматра да је мартовски погром био планирани масовни напад, а да су кључни организатори били управо припадници ОВК чије је хапшење наложио.

FOTO: STAMPA PRINTSCREEN

Кацарели је, како се наводи, открио начин на који је организован мартовски погром 2004. и како су нека од убистава извршена.

У захтеву на 41 страни он наводи да је група која је напад организовала примала наређења од високо позиционираних команданата ОВК, који су касније заузели водеће политичке позиције.

Еулекс као организаторе насиља наводи Бедрија Краснићија, Аљбана Диздарија, Бајрама Кимкарија и Фаика Краснићија, који су поступајући по наређењу највишних предсатвника ОВК убијали, нападали, отимали и чинили друга озбиљна недела. Њих тужилац наводи као кључне организаторе и извршиоце погрома који се догодио између 17. и 19. марта 2004.

Иначе, догађаји из марта 2004. најпре су називани серијом инцидената, затим се говорило да је реч о “спонтаној реакцији”, да би сада истрага Данила Чекарелија дошла до доказа да је група која је извела погром поседовала “калашњикове”, ручне гранате, митраљезе, те да је то било допремљено из Албаније.

Пре 13 година у нередима на 33 локације на КиМ протерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, а тродневно насиље однело је 19 живота – 11 Албанаца и осам Срба.

Повод за погром било је наопако тумачење несреће у којој су страдала два албанска дечака. Према албанској верзији догађаја, они су 16. марта 2004, бежећи од деце из суседног, српског села Зупче, упали у реку Ибар и удавили се.

У нередима је, према процени Унмика, повређено више од 100 припадника Кфора и полицајаца УН, а запаљена су и 72 возила међународних снага.

(Курир.рс/Тањуг/Калиџо/Фото: Yоутубе принтсцреен)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here