ИТАЛИЈАНСКИ ИСТОРИЧАР ПРИЗНАО: Бомбардовање Србије била је грешка, као и независност Косова

Поделите:

Он, такође, додаје да се сада ни САД, а ни Европа не могу вратити у прошлост и признати да су погрешил

БЕОГРАД – Бомбардовање је била политичка грешка и није требало казнити једну земљу која то није заслужила, као што сам одувек подвлачио и да је независност Косова грешка, рекао је политички теоретичар Серђо Романо.

“И у једном и у другом случају биле су занемарене неке друге могућности”, истакао је италијански писац, новинар, историчар и колумниста.

Романо, који ће у јулу напунити 90 година, напомиње да Србија, међутим, када је у питању политика, не треба да гради своју будућност на носталгији.

“Србија данас има један пут испред себе, а то је улазак у ЕУ, и чини се да је то најбоље, а могуће решење, без много сећања на прошлост. Треба ићи напред и гледати у будућност, која мора бити позитивна за земљу”, сматра Романо.

Он, такође, додаје да се сада ни САД, а ни Европа не могу вратити у прошлост и признати да су погрешили.

“Независно Косово се не може више расплести, међутим, треба све учинити да се створи клима заједничког живота на том простору.

Жртвовање треба да буде обострано и уверен сам да ће оног дана када Србија постане чланица ЕУ, имати један поуздан глас у тој унији и бити земља са ауторитетом”, каже Романо, који сматра да ће Србија као чланица ЕУ имати више ауторитета и у односу према Косову.

Наводећи да разуме пријатељство Србије са Русијом, Романо истиче да је одувек био противник оне политике која је имала преџнак антируска, као и саме политике НАТО.

“Када помињете Русију и НАТО, писао сам више пута како је политика НАТО негативна, штетна. НАТО није политички савез, он је политичко-војни савез који је служио и служи за припремање и вођење ратова”, каже Романо.

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here