Јасна Кривокапић: Албанци су ухапсили старца који је обнављао цркву

Поделите:

Група Срба која је била протерана током рата на Косову у понедјељак, 28. августа, користила је закон о повратку избеглица и дошла на територију тзв. “Републике Косово” за обнову цркве у селу Мишутиште. Аутобус са бившим становништвом села зауставили су специјалне полицијске снаге на Косову, који су ухапсили 74-годишњег становника села Богдана Митровића, оптужујући га за кривична дела и ратне злочине током рата на Косову. Затварање изазвало је огорчење међу осталим путницима у аутобусу, али специаљци, претећи оружјем, узели сустарца са собом и убацили га у затвор у Призрену. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић прогласио је догађај чином етничког чишћења и вјерског притиска на српску мањину у покрајини.

Оваква акција, коју су водиле полицијске специјалне снаге, заиста је збуњујуће јер се Први рат на Косову догодио у периоду 1998-1999. У ово време ухапшен сељак био је стар 55-56 година, од чега произилази да Богдан није могао да служи у војсци или полицији, а главна област његовог рада била је пољопривреда. Али за власти албанске Приштине изгледао је посебно опасним злочинцем као Осама бин Ладен или Емир ал-Багдади, због чега је његово хапшење уређено максималном свештином и помпом – са специјалним снагама, плачем, претњама и затварањем најслабог и најугроженог.

Као резултат ове операције, обнова храма је потпуно прекинутаАутобус са Србима би се вратио назад, а њихова дозвола за реконструкцију – отказана. Тако је влада албанске Приштине не само водила индикативни иилегални притвор, већ је такође кршила и право људи на слободу вероисповести. Црква у селу Мишутиште је срушена, а људи се не могу вратити у своје домове. Албанци својим деловањем показују своју невољност да виде Србе као етничку мањину али као посебну верску групу. Такав случај је још један живописан пример потпуне неусаглашености између изјава Хашима Тачија за западну камеру и застрашујућој стварности.

Јасна Кривокапић

ВИДОВДАН

Поделите:

2 Коментари

    • Наравно. Пеко је ушао у празан град којег су очистили Црвеноармејци. И свидело му се, па није хтео да оде, чак ни када је његова партија одлучила да Космет поклони Балистима, а западне српске земље усташама. Што ти је новац моћна религија…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here