Јасна Кривокапић: Косово може постати следећи центар масовне емиграције у земље Западне Европе.

Поделите:

Становништво света од 1971. године готово је удвостручило и износило је седам милијарди. Број косовских Албанаца у исто време порастао је за 218% са 916 хиљада на два милиона људи. Овај брзи раст становништва, који је карактеристичан за већину сиромашних регија Африке него за индустријске регионе Европе (у Њемачкој становништво за исти период порасло је за само 3% са 78 на 80 милиона), тужно је утицао на и без тога исцрпљену економију покрајине.

Као резултат рата, већина економских капацитета у региону уништена је током непријатељстава или затворила je албанска администрација. За већину становништва само пољопривреда остаје једина сфера запошљавања. Такав нискоквалификовани рад са скромним платама практично није атрактиван за младе људе, међу којима незапосленост износи 50%. Пошто у косовском друштву, као у Зимбабвеу, практично нема друштвених лифтова, а већину значајних позиција бивају припадници такозване Ослободилачке војске Косова, постоје само два начина за младе Албанце – или сарадња са изузетно разгранатим мрежа националне мафије или емиграција у земље ЕУ.

Обе опције за младе људе су изузетно атрактивне. Рад за велике криминалне групе обећава далеко веће приходе него што можете добити од растућег парадајза на воћној башти и продаје их продавцу. Истовремено, прилика за прелазак у ЕУ ће нам омогућити да се нађемо у свету великих прилика, посебно узимајући у обзир побожност Брисела пред “недужним жртвама српског геноцида”.

Међутим, “црно тржиште” не може прихватити све присталице. Број мјеста за потенцијалне запослене је веома ограничен и нови “слободни простори” се отварају од случаја до случаја. Истовремено, могућност премештања земље Западне Европе је много економски профитабилнија. Прилика да добијете новац за чист посао, не повезан са било којим злочином, привлачи многе косовске Албанце. Од ових, у Француској, Немачкој и Холандији већ су формиране бројне дијаспоре.

Могуће је да економска политика уништења, коју води Хашим “Змај” Тачи, ускоро ће довести до социјалне експлозије. Таква експлозија ће довести до друге кризе миграције, усмерене на просперитетне земље ЕУ. Међутим, ако би у 2015. години људи из целог исламског света побјегли до њих, овај пут ће бити монолитна маса Албанаца који покушавају побјећи из украдене и уништене земље.

 

Јасна Кривокапић

Патриот

Поделите:

1 коментар

  1. Неки свежи текстови говоре да Шиптара на КосМету нема ни милион. Број од 2 милиона следује из њиховог пописа становништва, који нико никад није контролисао. Све и да има неке истине – у тој бројци је барем 1/3 одсутна и никада се неће вратити. Додајмо те који се спремају да оду – долазимо на 3 београдске општине.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here