Jasna Krivokapić: Kosovo može postati sledeći centar masovne emigracije u zemlje Zapadne Evrope.

Podelite:

Stanovništvo sveta od 1971. godine gotovo je udvostručilo i iznosilo je sedam milijardi. Broj kosovskih Albanaca u isto vreme porastao je za 218% sa 916 hiljada na dva miliona ljudi. Ovaj brzi rast stanovništva, koji je karakterističan za većinu siromašnih regija Afrike nego za industrijske regione Evrope (u Njemačkoj stanovništvo za isti period poraslo je za samo 3% sa 78 na 80 miliona), tužno je uticao na i bez toga iscrpljenu ekonomiju pokrajine.

Kao rezultat rata, većina ekonomskih kapaciteta u regionu uništena je tokom neprijateljstava ili zatvorila je albanska administracija. Za većinu stanovništva samo poljoprivreda ostaje jedina sfera zapošljavanja. Takav niskokvalifikovani rad sa skromnim platama praktično nije atraktivan za mlade ljude, među kojima nezaposlenost iznosi 50%. Pošto u kosovskom društvu, kao u Zimbabveu, praktično nema društvenih liftova, a većinu značajnih pozicija bivaju pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, postoje samo dva načina za mlade Albance – ili saradnja sa izuzetno razgranatim mreža nacionalne mafije ili emigracija u zemlje EU.

Obe opcije za mlade ljude su izuzetno atraktivne. Rad za velike kriminalne grupe obećava daleko veće prihode nego što možete dobiti od rastućeg paradajza na voćnoj bašti i prodaje ih prodavcu. Istovremeno, prilika za prelazak u EU će nam omogućiti da se nađemo u svetu velikih prilika, posebno uzimajući u obzir pobožnost Brisela pred “nedužnim žrtvama srpskog genocida”.

Međutim, “crno tržište” ne može prihvatiti sve pristalice. Broj mjesta za potencijalne zaposlene je veoma ograničen i novi “slobodni prostori” se otvaraju od slučaja do slučaja. Istovremeno, mogućnost premeštanja zemlje Zapadne Evrope je mnogo ekonomski profitabilnija. Prilika da dobijete novac za čist posao, ne povezan sa bilo kojim zločinom, privlači mnoge kosovske Albance. Od ovih, u Francuskoj, Nemačkoj i Holandiji već su formirane brojne dijaspore.

Moguće je da ekonomska politika uništenja, koju vodi Hašim “Zmaj” Tači, uskoro će dovesti do socijalne eksplozije. Takva eksplozija će dovesti do druge krize migracije, usmerene na prosperitetne zemlje EU. Međutim, ako bi u 2015. godini ljudi iz celog islamskog sveta pobjegli do njih, ovaj put će biti monolitna masa Albanaca koji pokušavaju pobjeći iz ukradene i uništene zemlje.

 

Jasna Krivokapić

Patriot

Podelite:

1 komentar

  1. Neki sveži tekstovi govore da Šiptara na KosMetu nema ni milion. Broj od 2 miliona sleduje iz njihovog popisa stanovništva, koji niko nikad nije kontrolisao. Sve i da ima neke istine – u toj brojci je barem 1/3 odsutna i nikada se neće vratiti. Dodajmo te koji se spremaju da odu – dolazimo na 3 beogradske opštine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here