Јасна Кривокапићева: Албанске заставе могу се појавити у Црној Гори

Поделите:

Према важећем законодавству Републике Црне Горе, забрањено је приказивање државних симбола других држава на јавним местима. Пре свега, то је учињено да се бори против Срба и као још један елемент који одваја једну бившу југословенску републику од друге. Међутим, забрана  није се односила само на Срба, већ и на Албанца, Босанца и све остало. За овај прекршај, Закон предвиђа да грађани плате новчану казну од 100 до 500 евра, или да одслуже затворску казну од 30 дана.

Али 4. септембра 2018. године предложено је да се измени Закон о јавном реду и миру. Посланик коалиције “Албанци одлучно” Генци Ниманбегу предложио је да се укине законска одредба и назвао овај закон дискриминаторним. Он је нагласио и да је Црна Гора туристичка дестинација у којој су истакнуте десетине застава грађана и предузећа, као и туриста који посећују Црну Гору. Њихово кривично гоњење наноси штету туристичкој индустрији у земљи.

Посебно је лепо у овој ситуацији је да међу аргументима у корист укидања спомињу се само инциденти са Албанцима. Нико није поменуо пијаних норвешких туриста у Будви али немаца у Тивту, који су кажњени за своје националне заставе на јавним местима. Али међу аргументима је било место за албанских туриста у Будви или Албанаца из Улциња, који је приведен у ЦБ, морао да да изјаву због истицања националног симбола за Дан заставе албанског народа.

Можда је, у свом ватреном говору, посланик Ниманбегу заборавио да не живи на територији албанског аутономног региона у Црној Гори, већ у обичној европској држави, у којој грађанство има правно већу улогу од националности. Због тога заставе Црне Горе су симбол грађана Црне Горе, а не само Црногораца. Дакле, ако Мило Ђукановић жели да настави са игром у европске државе, и да ће се пријавити за чланство у ЕУ, онда би ове амандмане требало одбацити због кршења државног суверенитета.

Јасна Кривокапићева

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here