Јеромонах Петар (Драгојловић): Мат у једном потезу – Како је Србија дипломатски матирала црногорске режимске политичаре

Поделите:
Мат у једном потезу – Како је Србија дипломатски матирала црногорске режимске политичаре

 

Као што смо сви свесни и као што нас реалност и стварност комшијске црногорске свакодневнице сваки дан опомиње, монтенегрински антисрпски властодршци покушавају ових дана да предлогом једног безаконог правног акта одузму вишевековну имовину СПЦ у Црној Гори. На ове отворено безаконе најаве отимачине као и јефтино-провидне монтенегринске провокације, мудро, комшијски, братски и дипломатски одмерено, реаговао је председник Србије Александар Вучић. Реаговао је управо онако како сви српски непријатељи у Црној Гори највише ненавиде тј. није се упецао у игру традиционалних динарских громопуцачких ћеранија и претњи, већ смирених, хришћанских и братских молби. Тако и приличи једном те истом народу, насилно подељеном у две државе, које сада многи у иностранству и на домаћем терену желе додатно раздвојити, додатно посвађати и у пракси отворено закрвити. Ако ђавола ишта нервира, скоро до границе вриштавог непристајања, то је управо када се човек не упеца у његов стил борбе тј. гордог и ратоборног свађалаштва. Председник Вучић се наравно није упецао.   

У реакцији на нове подгоричке антисрпске провокације председник Вучић је реаговао сасвим мирно и сталожено, како и приличи у оваквим ситуацијама председнику Србије када говори о проблемима у држави у коме живи један те исти народ као и у Србији. Ту нема еуфорије, ту нема мржње, ту не постоји жеља за ћеранијом победништва над братом. А шта је то председник Вучић рекао на најаве друмског разбојништва у суседној нам држави. Он је између осталог истакао следеће:“Свако угрожавање имовине СПЦ у Црног Гори би неминовно водило погоршању иначе добрих односа две земље и зато молим власти или већину у Црној Гори да не подрже предложени закон, који је на то усмерен. Добио сам анализу предложеног акта за црногорски парламент и ми ћемо и преко Венецијанске комисије покушати да замолимо да се тај акт не усвоји, пошто није добар за српски народ који има своју Цркву у Црној Гори. То није некаква Митрополија или Епархија, већ Српска православна црква у Црној Гори. Као предсједник државе који брине о положају Срба и који не жели да кваримо односе са Црном Гором, већ да градимо добре односе, имам молбу према властима или већини у Црној Гори да такав закон не усвоје. То је моја молба, нада и жеља, јер српска црква вјековима постоји на том тлу и она није заштита и уточиште само српском народу, већ и онима који се осјећају Црногорцима и припадницима других народа или националности.»  

Оваквим мудрим, братским и одмереним одговором председник Вучић је у суштини јасно и одговорно, али и мирољубиво и непровокативно, истакао неколико ствари.

1.    Покушао је да смири тензије које неко очевидно жели намерно да пренапумпа из Бог зна каквих разлога и Бог зна из чијих интереса.

2.    Замолио је, што је братска мудрост а не политичка слабост, већину у Парламенту Црне Горе, да не кваре односе са Србијом, и тако показао да бусање у прса и додатно доливање уља на ватру нити је мудро, нити је братски и комшијски, а нити дипломатски корисно.

3.    Међународној заједници је кроз спомињање Венецијанске комисије председник Србије ставио до знања да ће искористити све међународне правне могућности да се безакона отимачина имовине СПЦ правно и на међународном нивоу спречи.

4.    Охрабрио је српски народ у Црној Гори да није сам, и да ће Србија мудро и веома тактично бринути о интересима Срба у Црној Гори не подлежући никаквој паници и брзоплетости коју многи свесно и намерно изазивају.

5.    Богословски тачно до у милиметар али уједно и национално врло одговорно, председник Вучић питање напада на црквену имовину СПЦ у Црној Гори није ограничио на Митрополију Црногорско-приморску јер он врло добро зна да Црна Гора није само Митрополија Црногорско-приморска. Он проблем није ограничио ни само на Епархију Будимљанско-никшићку, нити једино на Епархију Милешевску или пак једну парохију Епархије Захумско-херцеговачке у Црној Гори, већ на целу СПЦ у Црној Гори. На овај начин председник Вучић је практично посебно подвукао и високо истакао да се питање напада на црквену имовину односи не на једну епархију или пак једну митрополију, већ на целу СПЦ у Црној Гори. Тиме као да је желео рећи: «Овде се битка бије за целу СПЦ у Црној Гори, за опше српске интересе, за читаво српство у братској и суседној држави, а не бије битка само за појединачне црквено-територијалне јединице или било чије парцијалне жеље и политикантске интересе.   

Наравно, реакција прозрених и провидних црногорских властодржаца на ове одмерене, братске и мудре поруке из Београда била је веома нервозна, што је додатна потврда да су их речи председника Вучића погодиле тамо где су модерни Монтенегрини духовно најтањи – у гордо, небратољубиво и свађалачко срце. Сами властодршци из Црне Горе су се својом непримереном реакцикцијом на хришћански мудре речи председника Вучића својом злобном реакцијом одали и духовно офирали.

Што би рекао свети пророк Давид – злоба говори сама против себе.

 

За Поуке.орг Игуман Петар (Драгојловић)

Поделите:

8 Коментари

 1. To sto iguman kaze moze biti tavno ali najverovatnije nije. Mnogo je igumana, istoricara, novinara, analiticara, komentarisalo sto sta od 1991 pa je Stbija uvek gubila. Srbija treba da se otrese Rusije pridje NATO u i zaista da prestane da popuje Crnoj Gori pa ce se i ove njihove pretnje same istopiti. Na zalost imam utisaknda ce preko Sluzbinih Vladika i Ministaranda se ovo tera do maksimuma i sukoba.

  • Nije nego. Srbija treba da se učlani u NATO, da bi se udovoljilo režimima balkanskog slepog creva (Albanija, Crna Gora), koji u nedostatku programa za izlaz iz ekonomske krize nadomešćuju provociranjem Srbije i srpskog naroda.

    • NATO uopšte nije u našem interesu. Više štete bi imali nego koristi od NATO. Uzgred Albanija je odavno u NATO, kako to da ona nema bolji standard od Srbije i Crne Gore? Nešto ne štima. Ali zato da bi amortizovali nezadovoljstvo u svojim državama , oni posežu za dokazanom metodom zamajavanja naroda. Napadi na Srbe i Srbiju. To je već vidjeno i u Hrvatskoj.

     • Ali svaka drzava NAToa ima i bolju dkonomiju i standardnod Srbije. Jel ti bas toliko zelis da Srbija bude ispod svih ? Ja mislim ako je ispod svih? To joj nije onda u interesu. Al mozda je to samo moja luda logika, jel valjda ima neceg lepog i u siromastvu i u gubitnistvu.

 2. Што нам пашче на пут стаје,
  што ли на нас режи, лаје?
  Јуриш брате, сеци, туци
  бесна пашчад, исти вуци
  јуриш, јуриш на злотворе,
  да ти име не оборе!

 3. Велимире Јовићу, хајте Ви лепо у НАТО. Сами. Да Вам буде слатко.
  Немојте се мучити да нас преобраћате.

  Видите како ви то све лепо реалполитички контате.
  Знате за ону народну: “јебен и тучен не враћају”
  Е, па Ви Велимире не враћате. Ви сте реалполитичан.
  Пољубили сте батину.

  Сад само да Вам још крене набоље.
  После Монтенегра, и пар година после Албаније.
  “гледајући просек” и ви ће те јести сарму.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here