Како Ердоган каже, тако раде: Турци из Призрена не смеју да користе Ајфон

Поделите:

Након што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган запретио да ће ова земља почети да бојкотује америчке електронске производе, на првом месту Ајфон, Турци из Призрена су одлучили да више не користе овај производ.

”Све породице које имају Ајфон, замениће га.”, изјавио је један Турчин из Призрена за ”Газету Експрес”. Неке од виђенијих турских породица из овог града  одмах су одлучиле да популарне Ајфоне замене телефонима марке Самсунг.

”Кад нам Ердоган каже да га не користимо, ми га не користимо.”, објашњава један он њих. Турски председник је назначио да ће његова земља престати да наручује америчке Ајфоне  и да ће куповати јужнокорејске Самсунге или турске Вестеле, позивајући Турке да конвертују своје доларе у лиру како би ојачали националну валуту.

”Ако они имају Ајфон, постоји и Самсунг. Имамо и Вестел.”, поручио је Ердоган након спора са Вашингтоном који је појачао пад турске валуте. Он је изјавио да је драстичан пад националне валуте лире резултат завере против његове земље, поручивши Сједињеним америчким државама да ће његов одговор бити тражење нових тржишта и савезника. Један од окидача пада валуте је сукоб са САД око затвореног америчког свештеника Ендруја Брансона у Турској која га оптужује за шпијунажу и тероризам у вези са покушајем пуча пре две године. САД су Ердогану дале ултиматум да ослободи Брансона или ће у противном увести Турској санкције. Турски суд, међутим, то није учинио, већ га је само из затвора пребацио у кућни притвор, а Вашингтон је увео санкције двојици турских министара и удвостручио царине на увоз челика и алуминијума из Турске.

”Ако они имају њихов долар, ми имамо народ, ми имамо Алаха!”, закључио је Ердоган.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here