Kako Erdogan kaže, tako rade: Turci iz Prizrena ne smeju da koriste Ajfon

Podelite:

Nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio da će ova zemlja početi da bojkotuje američke elektronske proizvode, na prvom mestu Ajfon, Turci iz Prizrena su odlučili da više ne koriste ovaj proizvod.

”Sve porodice koje imaju Ajfon, zameniće ga.”, izjavio je jedan Turčin iz Prizrena za ”Gazetu Ekspres”. Neke od viđenijih turskih porodica iz ovog grada  odmah su odlučile da popularne Ajfone zamene telefonima marke Samsung.

”Kad nam Erdogan kaže da ga ne koristimo, mi ga ne koristimo.”, objašnjava jedan on njih. Turski predsednik je naznačio da će njegova zemlja prestati da naručuje američke Ajfone  i da će kupovati južnokorejske Samsunge ili turske Vestele, pozivajući Turke da konvertuju svoje dolare u liru kako bi ojačali nacionalnu valutu.

”Ako oni imaju Ajfon, postoji i Samsung. Imamo i Vestel.”, poručio je Erdogan nakon spora sa Vašingtonom koji je pojačao pad turske valute. On je izjavio da je drastičan pad nacionalne valute lire rezultat zavere protiv njegove zemlje, poručivši Sjedinjenim američkim državama da će njegov odgovor biti traženje novih tržišta i saveznika. Jedan od okidača pada valute je sukob sa SAD oko zatvorenog američkog sveštenika Endruja Bransona u Turskoj koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi sa pokušajem puča pre dve godine. SAD su Erdoganu dale ultimatum da oslobodi Bransona ili će u protivnom uvesti Turskoj sankcije. Turski sud, međutim, to nije učinio, već ga je samo iz zatvora prebacio u kućni pritvor, a Vašington je uveo sankcije dvojici turskih ministara i udvostručio carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske.

”Ako oni imaju njihov dolar, mi imamo narod, mi imamo Alaha!”, zaključio je Erdogan.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here