Како папирологија стаје на пут СМС хуманости

Поделите:

Од тренутка када уплатите поруку за помоћ некој Маји, Тањи или Ивану потребно је више од два месеца да би тај новац тој деци помогао. Толико је потребно да оператери наплате рачуне и пребаце новац на рачун хуманитарних фондова.
Прича мале Теодоре још један је од доказа да смс поруке нису глупост и да грађани на тај начин могу да помогну болесној деци, којој ова држава није способна да обезбеди лечење. Она је за само неколико дана сакупила новац и за лечење својих другара. За њу фондација “Буди хуман” путем свог СМС броја 3030 сакупља донације. Међутим, у њеном као и у случајевима остале деце, потребно је скоро три месеца да новац легне на рачун фондације, а потом буде уплаћен за лечење.
Када ви пошаљете СМС, оператер га од вас наплаћује у року од месец, месец и по дана, а онда је потребно још толико да би новац био пребачен на наш рачун. Дакле, то је њихов систем и никада се није десило да нам за мање од два месеца новац буде уплаћен – објашњава Александар Шапић за Ноизз.

Каже, они ту ништа не могу да промене јер су такав уговор потписали с оператерима пре четири године. Понуда је била узми или остави, па они нису имали избора.
– Немамо ми о чему да разговарамо с оператерима, они тако функционишу и ми не можемо ту ништа да променимо. Да су хтели да нам изађу у сусрет, они би понудили друге опције – децидиран је Шапић.

У компанија Вип мобиле наводе да прикупљени новац хуманитарним организацијама исплаћују између 10. и 20. сваког месеца за претходни месец, након што се заврши обрачунски циклус

– Процес и рокови су дефинисани уговорима које имамо са хуманитарним организацијама. Свесни смо чињенице да је у оваквим ситуацијама хитност битна и зато настојимо да у најкраћем могућем року извршимо неопходне техничке и обрачунске провере ради транспарентности поступка и исплате средстава – објашњавају у овој компанији.

Како не би чекали толико времена да пошаљу децу на операцију, Шапић је јавно позвао компаније и банке да им изађу у сусрет, тако што ће им дати позајмицу.

– Ми ћемо тај новац свакако добити, али је важно да га добијемо што пре, јер болнице не примају децу док им новац не легне на рачун. Јако мали број компанија се до сада одазвао мом позиву да нам дају позајмицу, коју бисмо ми вратили за два до три месеца, чим нам легне уплата од СМС порука – наводи наш саговорник.

Битно је и да се рачунају само СМС поруке корисника који су платили рачун за месец у коме су послали поруку, у супротном се он не рачуна. Према Шапићевим речима, 10 одсто послатих порука не буде наплаћено, управо из тог разлога.

Ноизз.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here