Kако Сусан Стифелман дефинише родитеља који је у улози „капетана брода“

Поделите:

Сузан Стифелман је стручњак за питања свесног родитељства.

Она је породични психолог и ауторка је неколико књига о родитељству у којима говори о свесном присуству родитеља, и нуди много практичних, једноставних савета и вежби које омогућавају свакоме да са задовољством одгаја своју децу.
„Kористим термине као што је капетан брода у родитељству много и често, због тога што мислим да на тај начин најбоље објашњавам шта родитељи треба да представљају својој деци.

Kапетан заузима став мирног ауторитета, за време олује он не наводи морнаре да се нагињу преко палубе.

Родитељи такође треба да заузму овакав став у васпитању своје деце; показујући им да кроз било какав проблем да пролазе они су увек ту да помогну и подржавају.

Пуно говорим о родитељству које иде упоредо са дететом, а не поставља се наредбено и ауторитарно пред њим.

То је због тога што нас природни инстинкти наводе да се одбранимо од свега што нас напада (па је природна реакција детета да се опире пред строгим наређењима).“
“Због овога верујем да је упоредни однос (раме уз раме) у којем се родитељ креће у истом правцу са својим дететом бољи од улажења у конфликте, борбу за моћ или преговарање, што све може да учини ствари још горим.

Мислим да је једна од највећих грешака које родитељи чине у данашње време та што се плаше да преузму контролу и ослањају се на употребу казни, претњи или подмићивања како би навели дете да сарађује.

 

Речи казне и присиле не успевају због тога што долазе из позиције очајавања и захтевања. Деца осећају када нисте јаки и ЈАСНИ, и тада се опиру, јер они заправо желе да знају да Ви имате контролу.

 

Ево и основе мог рада:

Ова рука представља родитеља, а ово је дете (једна рука је изнад друге), оне представљају хијерархију где је дете зависно од родитеља, а родитељ је миран и способан вођа.
Ако откријете да сте овде (руке су поравнане), то је због тога што сте у „адвокатском односу“ у којем дебатујете или се стално расправљате.
А постаје још горе када је дете оно које одлучује (руке се мењају, рука детета је изнад руке која представља родитеља). Начин да препознате да сте у оваквом односу је онда када се осећате очајно и уцењујете или претите детету да нешто уради.

Према томе, мој посао је да помогнем родитељима да заузму прву позицију, да буду смирени, самопоуздани и јасни у позицији „капетана брода“ и у дететовом животу.

ЕВО ЈЕДНЕ НАЈБОЉЕ МОГУЋЕ СТВАРИ KОЈУ РОДИТЕЉИ МОГУ ДА УРАДЕ KАKО БИ СЕ ПОВЕЗАЛИ СА СВОЈИМ ДЕТЕТОМ, ДАЈТЕ ИМ ДО ЗНАЊА ДА ВАМ СЕ СВИЂАЈУ! ПОЗОВИТЕ ИХ У ВАШЕ ДРУШТВО, ДРУЖИТЕ СЕ, KАЖИТЕ ИМ ШТА ЈЕ ТО У ВЕЗИ СА ЊИМА ТОЛИKО ЈЕДИНСТВЕНО ДА ОБАСЈАВА И ВАШ СВЕТ.
ДЕЦА НЕ ДОБИЈАЈУ ДОВОЉНО ТАKВЕ ПАЖЊЕ И ИЗГЛАДНЕЛА СУ ОД ПОТРЕБЕ ЗА ЊОМ, НЕ ЗА ПОХВАЛАМА ЗБОГ УСПЕХА, ВЕЋ ЗА ПОХВАЛОМ И ОСНОВНОМ БРИГОМ ЗБОГ ТОГА ШТО ЈЕДНОСТАВНО ПОСТОЈЕ.

 

породични центар

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here