Каква грешка – не знају коме уводе санкције

Поделите:

Брисел — Европски комесар за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ данас је грешком назвао белоруског председника председником Украјине.

Он је током седнице Европског парламента на којој се разговарало о увођењу санкција Белорусији рекао да ЕУ изборе у Белорусији одржане 9. августа сматра лажним и да Лукашенко није легитимни председник Украјине, након чега се исправио и уз извињење рекао Белорусије, преноси Тас. “Извините, о чему сам размишљао?”, рекао је он.

Он је истакао да ЕУ осуђује хапшење неколико хиљада демонстраната и употребу силе и додао да је на ванредној седници ЕУ одржане 14. августа одлучено да се уведу санкције Белорусији што пре.

“Покушавамо да применимо постепени приступ, а ако се ситуација додатно погорша, биће предвиђене додатне санкције. С наше тачке гледишта, понављање избора под наџором ОЕБС-а биће најбоље решење, али до сада нам је било онемогућено да на било ком нивоу дођемо до белоруских власти”, рекао је Борељ.

Извори агенције из Брисела наводе да су земље ЕУ припремиле листу од око 40 белоруских званичника, међу којима је и министар унутрашњих послова, али не и председник Лукашенко, јер Немачка и Француска желе да оставе “отворена врата за могућност” дијалога са њим.

Како се наводи, Борељ није прецизирао када ће бити одобрена та листа и када ће санкције ступити на снагу, јер Кипар и даље блокира њихово увођење захтевајући да се најпре уведу санкције Турској због геолошких истраживања у водама те земље.

Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here