Kоји су највећи проблеми Србије, судећи по насловима у новинама?

Поделите:

Ако занемаримо Дневнике и вести са телевизије, за оне који се информишу путем интернет мреже, готово да Србију не море никакви проблеми. Поједини штампани медији (ако се могу назвати тако) прате тренд интернет извештавања, а неки од њих су и претеча данашњег начина информисања.

Судећи према насловима, немогуће је отети се утиску да Србију највише мучи извесни трио однос једног ријалитија. Тај трио чини брачни пар који није брачни пар и једна љубавница која јесте неформални брачни партнер мушкарца који је у браку који није уствари брак, а јесте. Маркес би позавидео заплетима и међуљудским односима у српским ријалитијима, те је за рашчлањивање оваквих ситуација неопходна бар нешто виша, готово натпросечна интелигенција. Они који, пак, прате само као просечни гледаоци, заузимају страну једне од жена из љубавног троугла. Такође, Србију јако погађа ко колико често пере косу, има рупу на чарапи, мења веш и колико се пута дневно или недељно тушира. Kоментари пратилаца ријалити програма су више него надреални, невероватни и на крају врло болни. Јасно је да не можемо сви да будемо Никола Тесла, али тако распрострањен идиотизам, који је више него афирмисан, заиста постаје забрињавајућ.

Оно што је афирмисало маргиналце у инетелектуално-понашајно-моралном смислу управо и јесу медији. Ти исти, који само наслове манипулишу и мобилишу оне најрањивије. Човек који нема критичко мишљење је рањив. Он је ровит и њему је лако обликовати свест. Таквих је највише међу свим народима, па кад се мобилишу уз помоћ најнижих моралних садржаја које пласирају медији, добијамо државу у којој маинстреам постаје управо то: “ФУУУЈ! Оптужена да се унередила у гаће! Л*** одмах негирала – Није ми се десило то , не!”. У преводу, добијамо оне који врше нужду, а са друге стране групу која све то прати.

И док се расправљава о фекалијама ријалити “звезда”, иза кулиса се дешавају озбиљне ствари. Остајемо полако без слободе говора, а делује као да се претендује и на укидање права на само размишљање.

Ако вам, пак, није интересантна прича о фамозном триу, увек можете да сазнате како се прекаљене певаљке, које су се, након најезде млађахних хибрида старлета-певачица, самопрокламовале у диве и српске мајке, разводе, удају и решавају проблеме своје надутости. Нико и никако, нажалост, да реши проблем растуће глупости и примитивизма.

Даље, Србију јако погађа шта у своје слободно време раде познате водитељке. Не баш у слободно време, више је у питању онај моменат када остану без доњег веша. Једна од њих јавно признаје да је имала сношај на послу. Друга, позната, хибрид старлета – водитељка, која је аванзовала у Министартво спољних послова, даје дубокоумне анализе мушко-женских односа кроз лични пример. И наравно, њена ријалити трудноћа. Србија чека извештај након ултразвука.

Kад смо већ код трудница, заиста се десило нешто крајње неочекивано. Једна трудна жена, непознатог занимања, улази у ријалити, а наслов каже да већ зна кога ће да заведе. Дошло је време када туче, свађе и секс пред камерама више не узбуђује публику. Тако да трудница која трага за мужјаком заиста звучи као свежи креативни скандал. Гледаоци би могли да реагују. Људи заиста највише воле да се згражавају.

То је најнижа побуда хомо луденса (човек је биће које се игра), но тај вид забаве очигледно обједињује највећи број људи. Ваљда утешени дном које се пласира, сопствени животи им и нису толико ужасни. Већи проблем од тога је како ти садржаји постају тренд. С тога је пуно младих који мисле како је бити примитиван сјајно. Такође, неретко се може чути да девојчице од својих родитеља за пунолетство добијају силиконске груди. Није проблематичан сам хирушки захват и промена, колико оно све што је претходило и што након тога долази.
Ово су били наслови само једног дана у Србији. Дан по дан, уз такве објаве, шта можемо од друштва у будућности да очекујемо?

Милица Добријевић

pasarella.rs

Поделите:

5 Коментари

 1. Ви новинари би макар требало да сте свесни медијског “симулакрума”. Он се успоставља да би народу одвлачио пажњу са животних питања и пунио главе нарученим истинама. Стога новинар треба да приступа медијској стварности као опасном оруђу, за које се никад не зна на коју ће страну почети да пуца.

 2. nije to bilo bolje ni u srednjem veku i za vreme feudalnog ustrojstva države..
  samo što su onda tračevi i kupljene hostese držali malo dalje od paparaca pa ih niko nije primećivao..
  a inače su ih vladari i velmože obilato nagrađivali po nekad čak vodili ratove zbog par dobrih sisa ili za preotimanje harema dvorski konkubina..
  čuveni Vlad Tepeš poznatiji kao grof Drakula je imao običaj da putuje po celoj Transilvaniji u potrazi za najlepšim primercima dvorske posluge u koju naravmo spadaju sobarice,spremačice,dvorske dojilje,kuvarice i posluga visokog ranga..
  naravno nije ih on birao da budu grbavci i gubavci već da se njegovoj malenkosti duge dvirske noći učine zabavnim i urnebesnim….
  orgijanje je ljudska prirodna potreba i bilo bi pravo čudo da današnje društvo funkcioniše bez tog nagona ili instinkta..
  to bi značilo da smo zakržljali u mozak ili jednostavno zaboravili kako se nekad dobro zezalo i orgijalo u prošlosti.

 3. današnja tendencija rijality programa je da postanu rojality..
  odnosno da što više liče na srednjevekovne bahanalije Bordžija i raskalašni kraljevski familija ondašnje Evrope..
  čak da postanu neka vrsta soft porno produkcije,laka erotika ili nešto slično tome..
  vulgarno ali zanimljivo za posmatrati čisto iz istorijske komparacije udaljenih epoha..
  jer naravno u ono vreme bavljenje bahanalijama,orgijama i bestijalnošću je bila prvenstveno zabava aristokratije i društvene elite a veoma retko nižih društveni staleža..

 4. treba napomenuti da se recimo za vreme Stefana Nemanjića bavljenje glumom smatralo skitničenjem..
  pozorište,pozorišne trupe,glumci su smatrani cirkusom,prosjacima,uličarima i kad bi slučajno naleteli na dvorjane i aristokratiju neretko su bili bičevani ili proterivani iz carstva kao persone non grata..
  nikakva razlika nije postojala između robova,seljaka ili putujući glumaca…..
  a danas su glumci i muzičari najviše zastupljeni u orgijaškim programima tipa rijalitija..

 5. show bussines je došao na aristokratski tron i preuzeo sve ono što je nekad bila samo privilegija viši društveni slojeva..
  Hollywood i Kalifornikacija je očita svuda prisutna i to je mamac na koji se pecaju svi…..
  od traktorista i burekdžija do glumaca i rock’n roll starova..
  svi su u istom bubnju i samo čekaju trenutak da budu inaugurisani u kraljeve zabave..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here