Korak do Raške mitropolije

Podelite:

Administrativni centar Raško-prizrenske eparhije spc biće u Novom Pazaru. Srbi u ovom delu zemlje pozdravljaju odluku Svetog arhijerejskog sabora

ODLUKA Sabora Srpske pravoslavne crkve da administrativni centar Raško-prizrenske eparhije, osim u Prizrenu, bude i u Starom Rasu, odnosno Novom Pazaru, obradovala je Srbe u ovom delu Raške oblasti koji već duže vremena traže formiranje Raške eparhije i obnovu Raške mitropolije, koja je u Novom Pazaru postojala do 1766. godine.

Verujemo da je ovo značajan korak ka formiranju Raške eparhije, a potom i obnavljaju Raške mitropolije – kaže, reagujući na odluku Sabora SPC dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja “Ras”, koje već dugo od najviših crkvenih organa traži formiranje Raške eparhije sa sedištem u Novom Pazaru. – Neverovatno je da Stari Ras, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, gde je rođen Sveti Sava i gde su koreni srpske vere i kulture, nije sedište eparhije koja bi Srbima bila veliko ohrabrenje za opstanak na ovim prostorima. Ovde su srpske svetinje svetskog značaja: Petrova crkva, Sopoćani i Đurđevi stupovi, ovaj kraj Crkvi je dao četiri patrijarha. Formiranjem Raške eparhije Crkva bi mogla umnogome da pomogne u zaustavljanju seoba Srba iz ovog kraja, a taj problem je alarmantan.

NEPOZNANICA

GDE će biti novopazarski administrativni centar vladike raško-prizrenskog Teodosija još se ne zna. U gradu je obnovljena zgrada nekadašnje Mitropolije, a bilo je i najava da će se, u slučaju formiranja Raške eparhije, graditi i vladičin dvor kod Petrove crkve.

Večernje Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here