Косово и Метохија: Изгубљена је свака нада да има живих међу несталима

Поделите:

Кординатор породица киднапованих и несталих на КиМ, Милорад Трифуновић, подсећа да је на Космету још увек непозната судбина 1654 особе, међу којима су и 562 лица српске и неалбанске националности.

”И Срби и Албанци су изгубили наду да има живих међу овима за којима трагамо. Решили смо да идемо до краја, да добијемо бар посмртне остатке, да их сахранимо достојанствено, подигнемо споменик, запалимо свећу.”, истиче Трифуновић коме је 1998. нестао брат. Он каже да је пре неколико дана завршена ексхумација посмртних остатака на једној локацији надомак Ђаковице и истиче да су пронађени посмртни остаци најмање пет особа, односно пет људских лобања али и костију животињског порекла, те ће ДНК анализа, која се ради и у Босни, показати  да ли су у питању посмртни остаци несталих Срба са Космета.

”Не желимо ништа да прејудуцурамо, сачекаћемо званичне резултате. ”, додаје Трифуновић.

”Поред нашег противљења и званичног захтева да Еулекс настави са процесом ексхумације и индетификације посмртних остатака, Еулекс од 15.јуна предаје надлежност косовским институцијама.”, објашњава он, истичући да није задовољан како тече процес откривања судбине киднапованих и несталих лица на КиМ. У мртвачници у Приштини, како наводи, где се налази преко 300 неидентификованих тела, у протеклих пет година идентификована је само једна особа.

”Боли нас и чињеница да се ова тема није нашла на агенди разговора у Бриселу између Београда и Приштине.”, закључио је Трифуновић.

Радио Контакт Плус

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here