Лазар Спасојевић: Страх од блискости

Поделите:

Чињеница је да је човек друштвено биће и да не може сам. Ако ништа друго, живот је лакши када можемо да поделимо и лепе и ружне ствари са другим особама.

Шта значи ,,везати се’’? Значи отворити се, имати поверења у друге особе и развити чврст однос.

Страх од блискости се манифестује тако што особа константно улази у кратке, пролазне и необавезне везе-плашећи се да формира стабилнију везу. Особе са овим проблемом склоне су сексуалним авантурама-често мењају партнере, а прекидају чим осете да веза може постати озбиљнија. Пролазним везама и шемама сами себи потврђују да вреде, а не остварују дубљи контакт и тако не ризикују да ће евентуално бити повређена.
Зашто је то тако? Особа која се плаши везивања, има страх од повређивања. Уколико би дозволила партнеру да се сувише приближи, особа постаје рањива.

Такве особе су или имале лично искуство одбацивања и/или повређивања од стране особа које су за њих биле важне у неком тренутку или је неко у њиховој околини имао такво искуство. Оне немају поверења у друге, за све мисле да имају задње намере-да ће их преварити, повредити. Такође стрепе да ће бити одбачене, када их друге особе упознају. Зато троше много енергије на приказивање ,,идеалног себе’’ кријући своје мане.

Одбацивањем сваке могућности да се повежу са другима, особе саме себе лишавају могућности да воле и да буду вољени, иако желе љубав. Са једне стране они желе љубав, а са друге стане плашећи се везивања, исту одбијају. Оне радије бирају сигурну самоћу, него љубав и блискост-како би били сигурни да неће бити повређени.

Још један од разлога страха од блискости је и страх од губитка самосталности-од губитка себе, да ће бити контролисани и да ће изгубити индивидуалност и да ће се ,,утопити’’ у другу особу.

Kако се ослободити страха од блискости:

1) Да особа научи како да буде мање осетљива на критике (било оне оправдане или не). Не можемо се сваком свидети. То не значи аутоматски да смо лоши и да смо безвредни.

2) Да прихвати чињеницу да су људи несавршени.

3) Развити вештине комуникације.

Најважније је да у везама задржимо оптималну дистанцу. Односно да дозволимо да волимо и да будемо вољени, али да се не утопимо у друге, нити друге да утопимо у нас. Да поштујемо партнера као засебну личност са свим својим врлинама, манама и интересовањима, која могу, али и не морају да буду иста као и наша.

Лазар Спасојевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here