Лидери опозиције о будућој влади и законима у Црној Гори

Поделите:

„Могуће да ће покушати неке опструкције. Било би добро да после формирања владе Ђукановић после пар месеци поднесе оставку и распишемо председничке изборе”, рекао је Абазовић
Лидери три опозиционе коалиције које су победиле на парламентарним изборима у Црној Гори, представили су основне правце будуће, експертске владе, истакавши да им је циљ да уведу Црну Гору у ЕУ и преиспитивање појединих закона, укључујући Закон о слободи вероисповести, као и доношење закона о порекли имовине и закона о лустрацији.

На питање да ли је коалиција ова три савеза готова ствар, лидер коалиције „За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић је, гостујући у емисији на ТВ Вијести, рекао да су се они договорили врло брзо и једноставно.

„Кад имате јасне принципе и јасан циљ, људи се лако договоре. Ми смо се руководили гласом народа, а не гласом политике”, поручио је Кривокапић, преноси Танјуг.

Упитан да ли ће бити мандатар, он је рекао да у овом тренутку не размишља о томе.

„Нека буде најбољи”, рекао је Кривокапић, додајући да нова власт има прилику да направи систем који неће зависити од једног човека.

Он је нагласио да је опозиција победила ДПС председника Црне Горе Мила Ђукановића „под његовим условима, на његовим изборима”. Кривокапић је рекао да је прва ствар коју ће влада урадити бити да прода два аутомобила „мајбах” и врати новац грађанима. Он је додао да су већ спремни „критеријуми квалитета” за избор експерата чланова владе, о којима ће се, како је најавио, остали врло брзо сагласити.

Он је најавио да ће „већ сутра” посланик са листе „За будућност Црне Горе” Небојша Медојевић променити своје противљење експертској влади. Кривокапић је додао да је рука коју пружају националним мањинама истинска и да неће трговати”, као што је ДПС често трговао.

Лидер коалиције „Мир је наша нација” Алекса Бечић рекао је да ово није ни проруска ни просрпска ни проалбанска, већ процрногорска власт. Бечић је нагласио да неће бити промене спољнополитичког курса и да је нова влада спремна да спроведе све реформе.

„Циљ нам је да уведемо Црну Гору у Европску унију”, поручио је Бечић.

Он је позвао све присталице коалиција које су однеле победу на изборима у Црној Гори да остану код кућа и да не посећују скупове. Бечић је поновио да припадници мањинских народа треба да буду део сваке власти и поручио да нова влада намерава да ради у у складу са Уставом и законима.

„Са три петине, односно 49 посланика треба да изабере врховни државни тужилац. То сад више не зависи од ДПС-а. Имају друге партије, математика показује да се може без ДПС-а”, рекао је Бечић, истичући да је борба против криминала и корупције судбоносна за државу.

Лидер коалиције „Црно на бијело” Дритан Абазовић сматра да нова влада треба да се понаша „супротно од старе” и упозорава да Црну Гору чекају тешка јесен и зима у економском смислу.

„Важно је да је прихваћен концепт експертске владе”, нагласио је Абазовић.

Абазовић је рекао да постоји доста закона које треба преиспитати, међу којима и Закон о слободи вероисповести.

„Само је ДПС могао да буде толико ступидан и да се веже за један закон, иако је говорено да има норме које су проблематичне. Треба Закон о слободи вероисповести да буде исти за све верске заједнице и да се доведу у исту раван и да правила буду иста за све”, рекао је Абазовић.

Он је додао да су два закона које треба одмах донети закон о порекли имовине и закон о лустрацији.

„Већ су спремни. Они који не могу да докажу имовину, мораће да иду пред надлежне органе. У Црној Гори малој не знамо како неко вози ‘ферари’ или ауто од 100.000 евра. И ове ‘мајбахе’ неће имати ко да купи. Бахаћења као у Црној Гори нема нигде. Груевски је пао због блиндираног возила и начина на који је купљен. Наши функционери се неће понашати на тај начин”, рекао је Абазовић.

Он је поновио да је Ђукановић од недеље увече „небитна личност”, што је, како је навео, много добро за Црну Гору.

„Могуће да ће покушати неке опструкције. Било би добро да после формирања владе Ђукановић после пар месеци поднесе оставку и распишемо председничке изборе”, рекао је Абазовић.

Он је додао да је опозиција победила некога ко се сматрао непобедивим и вратила суверинитет грађанима.

„Питам моје Улцињане и Албанце колико је вас отишло због просрпске опозиције, а колико због политике ДПС-а. Чекају нас економски изазови, позивам врх ДПС-а да не покушавају на инцидентима да гурну Црну Гору у понор”, рекао је Абазовић.

Он је додао да нема потреба за подизање тензија, оценивши да то једино одговара одлазећем режиму. Абазовић је поновио да је у Пљевљима „видио рукопис полиције” и оптужио је за инциденте у том граду. Осврнуо се и на преговоре Београда и Приштине, наводећи да навија да две стране нађу најбоље решење за њих и, како је додао, „све нас”.

Извор Политика, 03. септембар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here