Љ. Смајловић: Путинова најава вакцине је со на рану Американцима

Поделите:

Она истиче да су Американци подбацили, јер о себи говоре као о изузетној нацији, али нису нашли решење чиме су страховито нарушили свој положај, а Путин је само послао со на рану
Да ли је проналазак вакцине спас од епидемије или геополитичка игра? Уместо солидарности и заједничког рада, светске силе такмиче се ко ће је први пласирати. И док Запад сумња у руско цепиво “спутњик 5”, из Москве одговарају да им је на руку ишло богато искуство са вакцинама и да већ имају поруџбину из 20 држава за милијарду доза њихове вакцине.

Колумнисткиња Недељника Љиљана Смајловић је рекла да је могуће да Руси имају одличну вакцину, безбедну за употребу, али да сада не можемо то да знамо. Међутим, напомиње да се одвија трка слична хладноратовској, као што се такмичило ко ће први ићи у свемир или на Месец. Због тога је, истиче, очигледан симболизам – зашто је Русија вакцину назвала “спутњик”.

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да су се Руси определили за један од бржих путева, и да нису једини који су ушли у трећу фазу. Истиче да су они трасирали вакцину на себи и да руски лекари о томе говоре. Како каже, то би сада у Америци било врло спорно.

Смајловићева је навела да се на крају све своди на то да Русију у САД и на Западу представљају као земљу средњег реда која је аутократска и малтене примитивна. Подсетила је и на речи Роналда Регана, који је рекао да је свет подељен, али кад би се догодила инвазија из свемира, сви би се ујединили.

Како је рекла, сада знамо да се није десило оно што је Реган најављивао јер је пандемија слична нападу из свемира и подједнако је непријатељ целом човечанству. Каже и да су, када је реч о лековима који су се показали успешним, Американци већ купили све што ће бити произведено и да су европске земље то критиковале, али не бучно онако као што би то требало. Зато је, истиче Смајловићева, очигледно да неће бити глобалне солидарности а показаће се и корона-профитерство.

Смајловићева је рекла да сви очекују да Трамп иде на изборе са вешћу да коначно има вакцину, а то се сад ставља и у контекст његовог такмичења с Путином. Она истиче да су Американци већ страховито подбацили, јер о себи говоре као о изузетној нацији, али нису нашли решење чиме су страховито нарушили свој положај, а Путин је само послао со на рану.

ДОБАР ТРЕНУТАК ДА ТРАМП ДЕЛУЈЕ КАО МИРОТВОРАЦ

Говорећи о преговорима Београда и Приштине и најави састанка 2. септембра у Белој кући, Смајловићева је рекла да би то био добар тренутак за Доналда Трампа да делује као миротворац.

Подсећа да се он радовао договору Израела и УАЕ, и да би му се успех у дијалогу Београда и Приштине уклопио у кампању. Наводи да је за Београд добро да делује као добронамеран и конструктиван, да се не плаши преговора и контаката.

Насловна фотографија: Нови Стандард

Извор РТС, 14. август 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here