Лукач: Безмало сви терористички акти у свету имају неку везу са БиХ – данас та мрежа чека погодан тренутак

Поделите:

ПОДСЕТИО ДА СУ КУЛЕ БЛИЗНАКИЊЕ У ЊУЈОРКУ СРУШИЛИ ПРИПАДНИЦИ ЕЛ МУЏАХИДА

У току ратних дејстава оформила се група џихадиста на територији ФБиХ уз помоћ политичког Сарајева. Створили ду одред Ел муџахид који је направио стравичне злочине над Србима. Уз помоћ муслиманске власти тог времена, добили сз пасоше, личне карте, формирали породице и остали у БиХ. Али су посeјали семе радикалног ислама који и данас живи у БиХ – то је вехабизам. Све и један терористички акт у БиХ управо се десио од стране вехабија

Извршиоци кривичних дела по свету или су били присутни у БиХ у току рата или после рата или су имали контакте са људима у БиХ кроз параџемате, или су користили оружје и муницију, експлозив за извршење терористичких аката. Нека повезница постоји са највећим бројем извршених терористичких дела на тлу Европе са БиХ и то је поражавајуће за БиХ

ГОСТУЈУЋИ у емисији Директно на АТВ, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да скоро сви терористички акти у Европи и свету имају неку везу са БиХ.

“Корени тероризма везани за БиХ сежу уназад много година. Нарочито када су у току ратних дејстава оформила и појавила група џихадиста формирана на територији ФБиХ уз помоћ политичког Сарајева. Они су довели џихад-ратнике који су оформили одред Ел муџахид који је направио стравичне злочине над Србима. То су били корени радикалног ислама у БиХ.

Знамо да су након завршетка ратних дејставау БиХ, управо уз помоћ муслиманске власти тог времена, добили пасоше, личне карте, формирали породице и остали у БиХ. Али су посијали сјеме радикалног ислама који и данас живи у БиХ”, рекао је Лукач.

“Ми данас имамо десетине параџемата који су углавном формирани из тог језгра у којем су људи направили један нови верски правац у БиХ а то је вехабизам. Све и један терористички акт у БиХ управо се десио од стране вехабија. Скоро сви терористички акти који су се десили на тлу Европе, па чак и на светском нивоу имају везе са БиХ.

Да ли су ти извршиоци самих кривичних дела били присутни у БиХ у току рата или после рата или су имали контакте са људима у БиХ управо кроз ове параџемате, или су користили оружје и муницију, експлозив за извршење терористичких аката на тлу Европе, а да су имали везе са БиХ. Нека повезница постоји са највећим бројем извршених терористичких дела на тлу Европе са БиХ и то је поражавајуће за БиХ. Немогуће је да не будемо на удару свјетских полицијских агенција и свих оних који се баве проблемом тероризма у читавом свету и да не будемо препознати као уточиште потенцијалних терориста”, поручио је министар Лукач.

Терористи који су срушили куле близнакиње у Њујорку су били припадници одреда Ел муџахид, били су у БиХ, а били су директни извршиоци тог напада.

БиХ на државном нивоу није радила много на спречавању ширења вехабијског покрета и параџемата. Они данас живе и раде свој посао и даље, на суптилнији начин, али чекају погодан тренутак. Развијају инфраструктуру.

“МУП Српске је одлучио да направи управу за борбу против тероризма. Тренутно једино МУП Републике Српске има такав концепт борбе против тероризма у БиХ. За све ове године Управа је дошла до много података. На основу наших података предузете су одређене акције за контролу и хапшење терориста на тлу Европе. На такав начин ми у Републици Српској држимо ситуацију под контролом“, рекао је Лукач.

Министар је подсетио и да увек имамо усамљених појединаца који могу да изврше терористички напад и навео пример напада на полицијску станицу у Зворнику, напад на војнике у Рајловцу и друге.

ФАКТИ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here