ЛУКАШЕНКО ОДЛУЧИО: Белорусија затвара границу са Пољском, Литванијом и Украјином

Поделите:

Белорусија је принуђена да затвори државну границу са Литванијом, Пољском и Украјином, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.

„Приморани смо да повучемо трупе са улица, како сам говорио, да половину војске мобилишемо и затворимо државну границу са запада, пре свега са Литванијом и Пољском. Принуђени смо да ојачамо државну границу са нашом братском Украјином“, рекао је Лукашенко говорећи на женском форуму „За Белорусију“.

„Последњих дана био сам принуђен да заједно са руским председником и министром одбране изградим заједничку заштиту савезне државе и појачали смо давно заборављене војне вежбе које се данас одржавају на западу наше земље. Одлучили смо да ове вежбе спроведемо, у вези са акутном ситуацијом, у две фазе, а друга фаза биће посвећена вама, нашим женама“, рекао је Лукашенко.

Он је објаснио да Белорусији није потребно признање резултата протеклих председничких избора од стране других земаља.

„Данас су прикључили још једну, како сматрају, термонуклеарну бомбу. ‘Разнели’. У Бриселу су се томе придружили да ли Европски парламент или Европски савет, који такође нису признали наше изборе“, истакао је Лукашенко.

„С тим у вези желим да кажем следеће… Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље. И не треба нам никакво признање: избори су одржани и они су легални“, нагласио је шеф државе.

Лукашенко је позвао народе Литваније, Пољске и Украјине да зауставе своје политичаре и спрече покретање рата.

„Не желим да моја земља ратује. Штавише, не желим да се Белорусија и Пољска, Литванија претворе у бојно поље, где се неће решавати наша питања. Стога данас… желим да се обратим народима Литваније, Пољске и Украјине: зауставите своје луде политичаре, не дозволите да избије рат!“, нагласио је Лукашенко.

Белоруски лидер нагласио је да се у земљи у овом тренутку решава судбина читаве Европе.

„Реците људима шта се заправо догађа. Данас се овде решава питање Белорусије, Русије и читаве Европе, можда и целе, а не само источне. Не сме се довести до врелог рата“, изјавио је Лукашенко.

Он је навео да је у арсеналу оних снага које подгревају ситуацију у републици остало врло мало могућности.

„А ми смо на ивици страшне катастрофе. Ако упадну овамо, бићемо принуђени да одговоримо, нећемо клечати, чак и ако останемо сами“, нагласио је председник.

Лукашенко је истакао и да се никада неће догодити блиц-криг за преузимање власти у земљи.

„Под тим бело-црвено-белим заставама погледајте какви изрази и речи… То су они смислили: блиц-криг није успео. Био је осуђен много година пре овог блиц-крига. Није се могао догодити у нашој земљи, никада се неће догодити“, рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер упоредио је догађаје у земљи са Венецуелом, а Светлану Тихановску, која се кандидовала за председника републике, са опозиционим венецуеланским политичаром Хуаном Гваидом.

„Ступила је на снагу наредна фаза – снажан спољни политички, финансијски и дипломатски притисак. Суседне земље одбијају да признају резултате избора и, према венецуеланском сценарију, пронашле су ‘гваидицу’ и прогласиле је за председника“, објаснио је Лукашенко.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

rs.sputniknews.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here