ЛУКАШЕНКО СРБИЈИ МИГОВЕ, КАКО ЋЕ СРБИЈА УЗВРАТИТИ: ЕУ очекује од Србије, Црне Горе и других земаља да уведу санкције Белорусији

Поделите:

Портпарол шефа дипломатије ЕУ, Петер Стано је „изразио наду“ да ће се земље кандидати за придруживање Европској унији придружити додатним заједничким санкцијама против Белорусије ако буду уведене, преносе РИА Новости.

Ради се о земљама попут Црне Горе, Србије и Турске. Такође, на пролеће, ЕУ је одлучила да започне преговоре са Албанијом и Северном Македонијом о уласку ових земаља у алијансу.

„Ако уведемо санкције против Белорусије, а то ће несумњиво бити урађено, посебно против оних који су умешани у репресију …, претпоставља се да ће се земље које су на путу приступања ЕУ придружити политици ЕУ“, рекао је Стано.

Данас су министри спољних послова земаља ЕУ подржали иницијативу за увођење појединачних санкција одређеном броју белоруских грађана због употребе „несразмерне силе против демонстраната и због фалсификовања резултата гласања на председничким изборима“.

Ову одлуку потврдили су раније лидери ЕУ на самиту 19. августа. Санкциони списак прави служба спољне политике Европске уније на челу са Жозепом Борелом.

Раније је Београд објавио о приступању декларацији ЕУ о Белорусији, којом се осуђује „насиље белоруских власти“ над демонстрантима, али је одбио да подржи ограничења Брисела.

vostok.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here