МЕТОХИЈА МИ ЈЕ ОСВОЈИЛА СРЦЕ: Кинез Кингбо Сун путује Србијом и снима документарни филм о животу наших људи, обичајима и култури

Поделите:
КИНЕСКИ дизајнер и информатичар Кингбо Сун (51) последња три месеца снима документарни филм о Србији и Србима.

Овај свестрани уметник, становник Француске већ 20 година, приче о пријатељској земљи на Балкану слушао је од детињства.

У стваралачко истраживање Србије упустио се због жеље да упозна нашу традицију и народ, који је одувек, некада под окриљем старе Југославије, био близак кинеском. Са камером и фото-апаратом, кренуо је од Београда.

– Нисам имао идеју које бих градове могао да обиђем, па сам после снимања у престоници, пошао пут југа – прича Кингбо Сун за “Новости”. – Две недеље сам боравио у Врњачкој Бањи, у Крагујевцу и Краљеву по 10 дана. Све “диктирају” познанства и смернице на терену. Сада сам у Крушевцу.

Саговорник “Новости” каже да детаљан сценарио нема, већ да снима кадрове реалног живота онако како се дешавају. Записе о српској култури и људима бележио је у Рашком и Расинском округу, на Косову и Метохији.

– У јужној српској покрајини, снимио сам посебно дирљиве кадрове – каже Сун. – На пут до Велике Хоче, Ораховца, Призрена, кренуо сам са Удружењем “Србија за младе”. Посетили смо три цркве у Призрену, обишли околину. Видео сам како живе људи. Чуо сам српску народну и црквену песму. Све то је оставило посебан утисак на мене, иако нисам разумео речи. Метохија ми је освојила срце прича наш саговорник.

Први долазак у Србију, биће и први део филма, а време монтаже зависиће од трајања пандемије.

– Срби су врло гостољубиви, имам много утисака о овој земљи, једна од њих је да се људи друже, да су отворени, пријатељски расположени – каже Сун. – Долазим, међутим, из једне од 30 кинеских провинција где главни град има 10 милиона људи, а само Пекинг 30. Зато сам одмах по доласку у Србију питао: “А, где су ваши људи.” Открио сам да одлазе да раде у Немачку, Аустрију, Француску, и то је велики губитак.

СВИ СУ ГА ПРИХВАТИЛИ

НА пропутовању кроз Србију, Кингбо Сун је имао подршку Невене Марковић, туристичког водича из Крушевца, са чијом се породицом упознао у Врњачкој Бањи.

– Почели смо са путовањима у оквиру једне дечје екскурзије, коју сам водила, а наставили током септембра до краја октобра – каже нам Невена. – Посетио је Рибарску Бању, Јастребац, винарије и домаћинства у Варварину, српске енклаве на Космету, али и балетски студио и фолклорно друштво у Крушевцу. Свуда су га сјајно прихватили.

Изненадило га је и што је наша земља дуге традиције и континуитета у култури, на изузетној географској локацији, а опет, нема много странаца. Крушевац ће, верује, памтити дуго. Људе, споменике, начине кувања, све ће трајно сачувати у свом документарцу.

Фото С. Бабовић

Следећа станица биће поново Краљево, а можда и Београд. Уколико се епидемија стабилизује, верује да ће кући отићи до Божића. У Србију ће се, обећава, сигурно вратити пишу Новости.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here