Михаил Суслов: Ко још верује Вучићу?

Поделите:

Никада нећемо увести санкције Русији!“, изјавио је еуфорично председник Србије Александар Вучић током посете Москви у децембру прошле године. Изрекао је то на руском језику, пред руским председником Владимиром Путином.

Овакво „отварање душе“ свакако би заслуживало поштовање да свега месец дана касније, током сусрета са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном на Светском економском форуму у Давосу, није доведено у питање.

Ништа у свету није исто уколико се Америка помера лево или десно гласио је нови Вучићев „бисер“. Или парафразирано: Немојте да ме држите за реч…

На коју страну, заиста, гледа српски шеф државе? По свему судећи, на више истовремено. Прерачунава се. Али не државнички и зарад добробити живља које му је дато да предводи. Јер изјава из Москве и ова из Давоса, практично, искључују једна другу. Американци су српском председнику врло јасно поручили: Или ми, или Русија! Њихов адут је Косово које чврсто држе под контролом.

У Москви су, наизглед, попустљивији. Мада не крију да и за њих постоје одређене границе. Уосталом, то су показали додељивањем високих државних признања Томиславу Николићу, Ивици Дачићу, Емиру Кустурици. Али не и Вучићу. Он је на чекању, до даљег…

Где је објашњење? Да ли се лидер СНС-а повија како то изискују околности и траже моћнији од њега? Или сам ствара нервозу, према сопственом нахођењу и, као што рекосмо, против интереса Србије?

Наведене дилеме море и његове светске саговорнике. Пристојност им не допушта да то искажу речима, али покрети тела, тон у гласу, мимика и све оно што у сфери дипломатских односа и те како значи, показује како размишљају. Недодељивање руског државног признања само је један од појавних облика ове врсте комуникације.

У Москви врло добро знају да Вучић ни сам не може да стане иза сопствених речи, а поготово не иза тврдње како Србија неће Русији уводити санкције. Схватили су то само као куртоазну љубазност. Знају и да је српски председник спреман да, зарад личних интереса и интереса Американаца на Косову, све са криминалним групама које се уз то „каче“, повуче све што је икада рекао.

И да за то оптужи чак и оне који су му искрено одани.

Михаил Суслов

Патриот.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here