Mihail Suslov: Ko još veruje Vučiću?

Podelite:

Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji!“, izjavio je euforično predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Moskvi u decembru prošle godine. Izrekao je to na ruskom jeziku, pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ovakvo „otvaranje duše“ svakako bi zasluživalo poštovanje da svega mesec dana kasnije, tokom susreta sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, nije dovedeno u pitanje.

Ništa u svetu nije isto ukoliko se Amerika pomera levo ili desno glasio je novi Vučićev „biser“. Ili parafrazirano: Nemojte da me držite za reč…

Na koju stranu, zaista, gleda srpski šef države? Po svemu sudeći, na više istovremeno. Preračunava se. Ali ne državnički i zarad dobrobiti življa koje mu je dato da predvodi. Jer izjava iz Moskve i ova iz Davosa, praktično, isključuju jedna drugu. Amerikanci su srpskom predsedniku vrlo jasno poručili: Ili mi, ili Rusija! Njihov adut je Kosovo koje čvrsto drže pod kontrolom.

U Moskvi su, naizgled, popustljiviji. Mada ne kriju da i za njih postoje određene granice. Uostalom, to su pokazali dodeljivanjem visokih državnih priznanja Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću, Emiru Kusturici. Ali ne i Vučiću. On je na čekanju, do daljeg…

Gde je objašnjenje? Da li se lider SNS-a povija kako to iziskuju okolnosti i traže moćniji od njega? Ili sam stvara nervozu, prema sopstvenom nahođenju i, kao što rekosmo, protiv interesa Srbije?

Navedene dileme more i njegove svetske sagovornike. Pristojnost im ne dopušta da to iskažu rečima, ali pokreti tela, ton u glasu, mimika i sve ono što u sferi diplomatskih odnosa i te kako znači, pokazuje kako razmišljaju. Nedodeljivanje ruskog državnog priznanja samo je jedan od pojavnih oblika ove vrste komunikacije.

U Moskvi vrlo dobro znaju da Vučić ni sam ne može da stane iza sopstvenih reči, a pogotovo ne iza tvrdnje kako Srbija neće Rusiji uvoditi sankcije. Shvatili su to samo kao kurtoaznu ljubaznost. Znaju i da je srpski predsednik spreman da, zarad ličnih interesa i interesa Amerikanaca na Kosovu, sve sa kriminalnim grupama koje se uz to „kače“, povuče sve što je ikada rekao.

I da za to optuži čak i one koji su mu iskreno odani.

Mihail Suslov

Patriot.rs

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here