Миодраг Лукић: Кућа свих Мајевичана у Швајцарској

Поделите:

У вријеме када је већ одавно било опало интересовање Срба за културна и завичајна удружења основано је Удружење Мајевичана у Швајцарској и дочекано са скепсом као удружење које ће се као и много друга брзо угасити или ће просторије постати кафана или коцкарница као што се на жалост често дешева.

Мајевичани су направили другачији концепт, умјесто да се вежу за једну мјесто и плаћају најамнину за просторије одлучили су да се састају широм Швајцарске и тако дођу ближе својим члановима, а Мајевичани су расијани широм ове државе и има их преко три хиљаде.

Адреса Удружења је у почетку била у хотелу Винкелриед у Ветингену гдје су повремено одржаване забаве, али не редовно јер су забаве одржаване на различитим мјестима као и окупљање управе Удружења односно чланства. Од прошле године ја адреса Удружења у хотелу Кристал у градићу Зевен у кантону Швиц. Хотел је власништво Мајевичанина Стојана Стевановића, па је он за потребе Удружења уредио једну просторију гдје је смјештена документација као и бројне захвалнице и повеље које је Удружење добило у минулих 8 година постојања.

У недељу 15. априла одржана је редовна годишња скупштина, управо у хотелу Кристал у Зевену. Изабрана је нова управа, у ствари остало је све исто осим што је изабран нови благајник, па су тако на функцијама остали: Предсједник Радислав Ђокић, подпредсједница Јелена Гашић, секретар Владо Антић, а нови благајник је Миле Стевановић. Надзорни орган као и до сада чине: Миленко Гашић, Љиља и Вајко Јанковић.  Чланови управе су остали Стојан Стевановић, Саво Митровић, Миодраг Лукић.

Удружење Мајевичана је у прошлој години организовало двије забаве за изградњу конака при манастиру Светог Јеремије у Рожњу. Манистир је задужбина краља Драгутина Немањића. Срушен је по доласку Турака, а обновљен после последњег рата, а сада је захваљујући помоћи Удружења саграђен и конак.

Планирано отварање хуманитарне продавнице у Лопарама није остварено јер постоје одређене несугласице са локалним Црвеним крстом које морају бити ријешене, да би се овај пројекат реализовао. Планирано је да у продавници по минималним цијенама или бесплатно буду снадбијевани најсиромашнији становници Мајевице.

Удружење Мајевичана је узело удјела на Свесрпском привредном самиту у Диетикону, а планирано да и ове године буде организован промотивни штанд на самиту који се од ове године назива: Експо.

Удружење је као и увијек до сада учестовало у организовању и реализацији манифестације Дани Дијаспоре у Лопарама која се редовно одржава у последњој седмици јула. Удружење је између осталог донирало 750 флаша пива (Фелдшлосен) и 100 мајица са грбом Швајцарске.

Дани дијаспоре у Лопарама ће бити ове године одржани од 27 до 29 јула, са позоришном представом (Лукић), вечером изворне музике (Стевановић), сајмом пољопривредних производа – ракијада (општина Лопаре) и телевизијским недељним поподнем. (општина Лопаре и РТВ БН).

Уручена помоћ породици преминулог члана Удружења Миленка Томића (750 франака)

Прослављена Слава Удружења са 125 гостију и позитивним финансијским билансом. Крсну Славу, Митровдан, ће Удружење ове године прославити у Везену, а домаћин Славе Миле Стевановић који је изабран за новог благајника је већ резервисао салу за ту прилику.

Направљена је веб страница удружења www.majevica.ch. Направљен је нови лого на којем се налази лик Светог Димитрија (Крсна Слава Удружења). Направљене су нове чланске картице за чланове Удружења са новим логом и грбом Републике Срске.

На привредном плану чланови Удружења су дали свој доприност Лопарама. Стојан Стевановић је саградио стамбену зграду са тридесет и три стана. Радислав Ђокић проширује своје металску фабрику, а Владо Антић гради базене за купање.

На културном плану је такође направљен велики корак јер од прошле године у Лопарама је утемељен Позоришни фестивал српске дијаспоре, који ће ове године бити одржан у октобру. Захваљујући писцу Миодрагу Лукићу оснивачу Позоришта Дуга у Швајцарској и истоименог позоришта у Лопарама, добили смо један значајан фестивал какав немају много већа и богатија мјеста у Републици Српској.

Представници Удружења, предсједник Ђокић и секретар Антић су били присутни на првом форуму дијаспоре у Бања Луци. Премда је све било организовано тако да није било довољно времена да се каже оно што се морало казати, остварени су значајни контакти како са представницима власти у Бања Луци тако и са нашим људима из дијаспоре и то из 26 држава у свијету, а било је присутно 126 представника дијаспоре.

Купљен је и одвезен у Лопаре апарат за ултразвучно снимање и поклоњен Дому здравља у Лопарама. На жалост апарат је са грешком али је швајцарски продавац Хиоб преузео на себе да достави нови апарат у најскоријем року, а то ће бити већ идуће седмцие.

Уз помоћ Милана Цветковића председника Удружења Слога из Арбона Удружење је дошло до униформи за медицинско особље и 6 инавалидских колица за Дом здравља у Лопарама. Плаћено је 2300 франака што је симболична цијена.

Мајевичанин Саво Јовић из Лабуцке је обезбиједио постељине за болницу, односно за стационар од 6 кревета који ће ускоро постојати у оквиру Дома здравља.

Такође су Дому здравља донирана средства и алати за чишћење.

Захваљујући Госпави Гашић Удружење је добило 40 болничких кревета од чега су шест поклоњени Дому здравља, а 34 старачком дому у Мачковцу.

У Лопаре су послата два камиона школске опреме захваљујући Сњежани Марић Попадић из Швајцарске, а други захваљујући Јадранку Лешићу из Аустрије.

У плану је преношење тениске сале из Швајцарске у Лопаре. Ради се о вишенамјенској спортској сали површине 2500 квадратних метара, што ће бити учињено чим буде у Лопарама нарављен темељ.

Као што је рекао бивши предсјеник Удружења Мајевичана Саво Митровић, док год не видим на папиру шта само урадили у претходној години имам утисак да није много, али тек кад овако заједно запишемо и издискутујемо видим зашто често чујем да словимо као најбоље српско завичајно удружење.

На питање новог члана управе Јирга Акермана, колико има чланова, одговорио је: Сви Мајевичани су наши чланови јер сви они су наши и сви помажу неког у завичају, а то што се нису баш сви учланили и платили чланарину није ни важно, док год се осјећају Мајевичанима и одлазе у наш родни крај.

Дискутовало се о просторијама Удружења јер се адреса као и просторије налазе у хотелу Кристал у Зевену који је приватно власништво Стојана Стевановића, па је постављено питање да ли својим активностима Удружење наноси штету власнику, односно одузима простор, али је Стевановић то категорички одбио изјавивши да је његов хотел њихова кућа као што је Удружење кућа свих Мајевичана у Швајцарској били они или не чланови удружења.

Миодраг Лукић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here