Mитрополит Амвросије изопштио из Цркве премијера Грчке и два министра

Поделите:

О. Зоран Ђуровић nota bene:

Mитрополит калавритски Амвросије изопштио je из Цркве премијера Грчке и два министра, и то је постало вирално. Бивши митрополит калавритски Амвросије, највећи противник содомита, сатаниста, глобалиста и коронаша – прогонитеља Христа у Грчкој и другде, и највећи борац за ослобађање утамниченог бившег патријарха јерусалимског Иринеја, како пише Борба за неверу, изопштио из Цркве премијера Грчке Мицотакиса, г-ђу Керамеос и г. Хардаља. Амвросије је овај чин у објави на свом личном блогу пре неколико дана, када је министарка Ники Керамеос рекла да се вирус преноси пљувачком (преко Светог Причешћа). Том приликом је Амвросије  описао као “богохулне речи” да Божанска Литургија преноси “Корона-вирус” и позвао је министарку да се “јавно извини због ове злонамерне изјаве”. Док је Премијер Грчке Мицотакис јавно изјавио следеће: “Отекла су ми .уда од тог њиховог Христа. Али опет, добро је то што су већина од њих кокоши (мислећи на хришћане генерално и на клир- прим.прев) и што само седе у својим кавезима”.

Елем, мени је било симпатично и смешно кад Митрополит пред Богородицом чита Мицотакисове речи, и где он вели да су му “муда причепили тим њиховим Христом”. И онда сам замолио нашег о. Амвросија који је у Грчкој да ми појасни целу ситуацију, и он ми потврди да су муда у питању, а да реченица значи: Да су ми се попели на главу са тим њиховим Христом! Идиоматски је израз и тешко га је превести јер ми немамо еквивалент, али су у питању муда. Ево шта пише наш о. Амвросије.

Превод је одокативан и не преноси тачно дух реченог на местима која су кључна за разумевање ситуације у Грчкој! Извесне ствари НЕ стоје! Није истина да нисмо служили Велике недеље и на Пасху, служили смо (ја лично сам служио), но без народа (значи прва оптужба је лажна док друга стоји). Мој имењак заборавља такође да као бивши, без дозволе и благослова новог митрополита, не би имао права чак и да служи, а још га прозива!

Друго, он сам (и да је епархијски архијереј), чак ни архиепископ сам, по уставу Грчке Цркве не могу да изопште никог већ то мора да уради сабор комплетне јерархије, и ово је јасно и недвосмислено речено! Ако је већ преко 40 година архијереј и веома добро зна све детаље устава ГПЦ, једино што могу да закључим из ове представе је то да је у питању лакрдија без икакве канонскоправне последице, и то да Амвросије то веома добро зна! Познат је иначе по скандалозним изјавама из прошлости! Чак је он сам поставио видео где као лек против короне предлаже пумпицу са светом водицом!

На страну непостојећи “обред” пред иконом Богородице.  Да је могао верујем да би користио класичну западну кореографију: звоно, књигу и свећу, но требао би после Грцима да објасни символику а да се не ода да користи латински обред!

Опет, нисам знао да су Јевреји (које прозива међу осталима да стоје иза свега) толики мизантропи, па осим што мрзе хришћане мрзе и сами себе тако да су и сопствену Пасху (14. нисана) упропастили! Вероватно се није сетио да се 14. дан месеца Нисана пао на 4-5 дана пре латинске Пасхе. Тога се сетио и говори о завери протих ХРИШЋАНА а не против ПРАВОСЛАВАЦА из разлога што би се већина нас сетила да ни католици нису имали Пасху како би требало, а не само ми! Помиње такође у свом обраћању свим митрополитима разлоге “… и за празник Живоносног источника…”! Значи у реду је да су цркве биле затворене целе Светле недеље и на Антипасху, а неопростиво је да су затворене на Источни петак! То је ван сваке логике.

На крају, сасвим неутемељен ми је коментар о неким чиповима, као да никада није прочитао Апокалипсу Светог Јована, Сина Грома! Зар је заборавио суштину печаћења, то да је оно искључиво ДОБРОВОЉНО, тајно се не рачуна. Све у свему само представа! Чак је и Свети синод дао саопштење да ово што је Амвросије урадио нема никакав значај!

Једино шта може да уради, АКО је епархијски архијереј је да човека јавно прозове и стави под забрану причешћа а што је једном и урадио Пирејски за једног политичара. Кад су почели да му гунђају, нико није могао ништа да му каже канонски јер је био у праву, за разлику од овог пензинера. Он се сам повукао, сада је пензионисани архијереј. Регуларан јесте, но нема митрополију. Иначе он је одувек познат као скандалмајстор и све ово овако како се десило је чиста представа!

Ово је званична изјава Синода. Да ли је Свети Синод ГПЦ одложио прославу Васкрса за 27.мај како је нама у Србији саопштено? – Није! Не бар тако како се то преносило у Србији! Пасха је била када је била и ту нема говора ни о каквом одлагању. У Грчкој смо је служили у затвореним храмовима, без присуства народа, у Србији су храмови били отворени, но нико није могао да дође због полицијског часа, у другим државама је било других решења итд.

Синод је одлучио да се на дан Оданија Пасхе свечано и са народом прослави Пасха која је већ била, да народ има могућност да чује Пасхалну службу. Иначе СВИ велики празници имају своје оданије. Оданије празника је дан када се период попраздништва завршава и на тај се дан узима комплетна служба празника, буквално као да је сам празник. Ово у Србији није шире познато јер свештеници тешко служе и оно што би требало, а камоли оданија разних празника. У свим манастирима знају веома добро о чему говорим.

На пример, у другим црквама које имају Јулијански календар 27. јануара се никако не може славити Свети Сава јер се тог дана слави Оданије Богојављења са комплетном службом Богојављења! Пошто се тада узима потпуна служба Богојављења, она се не може мешати са ма којом светитељском службом. САМО се у Српској Цркви, ово Оданије помера на дан раније тако да Свети Сава има комплетну службу. Не помера се ни на дан касније јер би у том случају служба светитељу морала да се меша са службом Богојављења.

У Грчкој је оданије празника одавно позната ствар. На оданије се (углавном) служе литургије у парохијским храмовима, и народ веома добро зна за то. Овде се могу ћути бабе да кажу: Идем у цркву да чујем задње Христос воскресе за ову годину

Елем, одлука је да се тог дана, када се већ уосталом узима Пасхална служба, ово Оданије изврши свечаније тако да би народ могао барем на крају пасхалног периода да осети Пасху. Није ово никакво одлагање већ само начин да се пружи могућност народу да учествује у Васкршњој служби, и то на једини дан када се она иначе врши после Пасхе.

Према томе, нама су пласиране дезинформације а нема горе лажи но кад се узме 95% истине и то нафилује са тих 5% лажи! Нажалост то као по правилу преносе зилотски настројени медији и особе, као неко тамо је издао… Колико видиш, биће пасхалне слузбе на Оданије Пасхе, 27. маја, тачно дан пред Вазнесење, када је иначе и бива. Није ми познато како ће се и шта вршити по парохијским храмовима у Србији по овом питању, но, ако је могуће, а НИСТЕ били у цркви за Васкрс, одите у ма који манастир где се иначе свакодневно служи да чујете Пасхалну службу!

 

Отац Амвросије

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here