Мушкарци највише умиру од рака плућа а жене од рака дојке

Поделите:

У нашој земљи од рака оболи око 36.000 људи, а умре више од 20.000 пацијената.

Светски дан борбе против рака обележава се 4. фебруара, а Србија га дочекује са неславном статистиком – сваке године у нашој земљи од рака оболи око 36.000 људи, а умре више од 20.000 пацијената.

Мушкарци у Србији највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, док је код жена малигни процес најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, подаци су Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Превенција код малигних болести има значајну улогу. Око 30 одсто свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумирања алкохола.

Министарство здравља у сарадњи са РТС-ом покренуло је једногодишњу кампању „рак је излечив”, а широм Србије биће организована разна предавања, трибине, превентивни прегледи, како би се болест открила у раној фази када је излечива.

Онколози кажу да се превентивним мерама број оболелих од карцинома може смањити за 30 одсто, а то подразумева престанак пушења, престанак конзумирања алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, унос здраве хране, редовна физичка активност.

Решава се и једна од највећих бољки у онкологији, а то је набавка више апарата за зрачну терапију.

Институт за онкологују и радиологију у Београду, где се лечи највећи број пацијената из Србије до краја фебруара добиће три линеарна акцелератора за зрачну терапију, са постојећих пет у погону ће бити осам машина за зрачење.

Карцином плућа један је од најчешћих и најсмртоноснијих карцинома у Србији, од кога годишње оболи око 5.000 људи.

У онколошким центрима пацијенти се лече хемотерапијом, али и циљаном молекуларном терапијом.

Захваљујући донацији од шест милиона евра, 60 пацијената у Србији имаће могућност да се лече најсавременијом имунотерапијом у наредне две године.

Пацијенти ће најсавременијом терапијом бити лечени у четири онколошка центра: Институту за онкологију и радиологију Србије, Клиничком центру Србије, Институту за плућне болести Каменица и КЦ Ниш.

Према проценама Светске здравствене организације оболевање од малигних болести у свету је порасло са 12,7 милиона у 2008. години на 14,1 милиона људи у 2012. години.

До 2032. године очекује се да ће оболети 25 милиона људи широм света, односно, оболевање од рака ће порасти за 70 одсто.

Према истом извору, у 2012. години од свих локализација малигних тумора умрло је 8,2 милиона људи широм света.

У наредних двадесет година највећа пораст и у оболевању и у умирању од рака ће бити у неразвијеним и у средње развијеним земљама где је животни век становништва све дужи и у којима су присутне највеће разлике у социоекономском статусу.

У неразвијеним земљама и даље ће доминирати оболевање и умирање од карцинома грлића материце, док ће у средње развијеним земљама међу водећим бити карциноми – плућа, дојке и дебелог црева.(Танјуг)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here