Албански медији: На Косову све мање ”Косовара”, Албанци узимају српско држављанство

Поделите:

Како преноси албанска телевезија ”Дукађини” све више Албанаца са Косова подноси захтев за српско држављанство. Наводно, разлог за то је чињеница да са пасошем тзв. Косова за њих не важи безвизни режим, па млади траже други пут до земаља Европске уније.

”То је могуће у општинама Грачаница и Ново Брдо где се и даље ради према законима Републике Србије.”, тврде албански медији.  Приштински лист ”Коха диторе” пише да је у двомесечном таласу 2015.године Косово напустило више од 50.000 Албанаца који су уточиште потражили у земљама ЕУ, док је у септембру прошле године отказан полазак аутобуса из Приштине за Београд, јер је примећено да људи организовано купују карте и напуштају Косово и Метохију, као и групе које их охрабрују да то раде. Директор аутобусе станице у Приштини, Иљбер Читаку, потврдио је да је то разлог због кога је отказан полазак аутобуса за Београд.

”Управо је тако почело, талас емиграције 2015.године, са овом групом људи. Целокупна политичка елита на Косову је свесна ових група. Постоје снимци који то потврђују. Политичка елита зна то, врло је јасно, али никога није ухапсила.”, рекао је тада Бурим Рамадани, албански стручњак за безбедносна питања.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here