Albanski mediji: Na Kosovu sve manje ”Kosovara”, Albanci uzimaju srpsko državljanstvo

Podelite:

Kako prenosi albanska televezija ”Dukađini” sve više Albanaca sa Kosova podnosi zahtev za srpsko državljanstvo. Navodno, razlog za to je činjenica da sa pasošem tzv. Kosova za njih ne važi bezvizni režim, pa mladi traže drugi put do zemalja Evropske unije.

”To je moguće u opštinama Gračanica i Novo Brdo gde se i dalje radi prema zakonima Republike Srbije.”, tvrde albanski mediji.  Prištinski list ”Koha ditore” piše da je u dvomesečnom talasu 2015.godine Kosovo napustilo više od 50.000 Albanaca koji su utočište potražili u zemljama EU, dok je u septembru prošle godine otkazan polazak autobusa iz Prištine za Beograd, jer je primećeno da ljudi organizovano kupuju karte i napuštaju Kosovo i Metohiju, kao i grupe koje ih ohrabruju da to rade. Direktor autobuse stanice u Prištini, Iljber Čitaku, potvrdio je da je to razlog zbog koga je otkazan polazak autobusa za Beograd.

”Upravo je tako počelo, talas emigracije 2015.godine, sa ovom grupom ljudi. Celokupna politička elita na Kosovu je svesna ovih grupa. Postoje snimci koji to potvrđuju. Politička elita zna to, vrlo je jasno, ali nikoga nije uhapsila.”, rekao je tada Burim Ramadani, albanski stručnjak za bezbednosna pitanja.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here