Најбоље математичаре на Балкану успех не оптерећује – даје им подстрек да буду бољи

Поделите:

Средњошколска математичка екипа Србије екипни је првак Балкана за 2020. годину у конкуренцији 18 екипа. На онлајн такмичењу које је организовала Румунска математичка асоцијација, екипу Србије представљали су ученици београдске Математичке гимназије и гимназије “Светозар Марковић” у Нишу.

Збир две златне, три сребрне и једне бронзане медаље једнак је месту екипног првака Балкана за 2020. годину. Постигнути успех младе математичаре, не оптерећује, напротив.

“У суштини ми се боримо да будемо што бољи. А то, како испадне. И прошле године смо били први. А не верујем да се ми сад оптерећујемо тим тимским пласманом. Ми просто уђемо у свако такмичење испочетка као тим”, рекао је добитник сребрне медаље Милош Милићев.

Припреме за такмичење су за њих почеле од тренутка кад су упловили у такмичарске воде.

“Припреме теку као и обично. Мање више, битно је да сваки дан се уложи довољан ниво труда, јер коегзистентност је јако битна. Ако одустанемо, па поново вежбамо, то није толико добро”, навео је Урош Цоловић, који је добио сребрну медаљу.

“Припреме за ова такмичења су највише самосталне, а такође смо имали и математички камп на Авали, који је био више за међународну олимпијаду из математике. Наравно, имамо и додатне у школи на којима можемо да научимо пуно тога”, казао је освајач златне медаље Добрица Јовановић.

Иако њихово знање доминира и у онлајн тамичењима, радије би их заменили оним класичним.

“Ја мислим да је баш јединствено искуство. Радили смо од куће, односно радили смо у просторијама Математичког факултета, и било је занимљиво. Ми смо се дружили као тим, али мало ми је жао што нисам упознао друге такмичаре из разичитих држава”, рекао је Матеја Вукелић, који је освојио сребрну медаљу.

Матуранти се спремају и за тестове из енглеског језика, јер је пред њима одлука да ли да упишу неки од британских или америчких универзитета, или да школовање наставе у земљи преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here