Најнеобичније село у Србији – Српска традиција градње кућа у Гостуши

Поделите:

Село Гостуша код Пирота; Фото: Википедија

Старопланинско село Гостуша, које годинама истражују стручњаци, јединствено је по томе што што су куће и остали објекти у њему изграђени од камена и блата. Све што су мештани могли да изграде, изградили су користећи камен који се налази у окружењу.

Ово село, које се у последњим годинама свело на стотинак углавном старијих становника, представља јединствену амбијенталну целину и проглашено је заштићеним културно-историјским добром.

Занимљива и несвакидашња, прича о Гостуши прешла је границе Србије и привукла пажњу стручњака широм света.

Иако подигнуте на низбрдици, без савремених материјала и препуштене зубу времена, ове куће и даље одолевају, што само показује с коликим су мајсторством грађене. Претходних година у Гостуши су и обновљене неке од њих, па данас тамо постоје и категорисана туристичка домаћинства и етно-куће.Оно што је до сада утврђено јесте да су куће зидане без малтера или било ког другог везивног материјала, тачније техником под називом сувозидица. То значи да уместо ћерамиде и црепа, као основни материјал за покривање служе камене плоче, па су све зграде практично од темеља до крова, од камена. За извођење оваквих радова потребни су велико мајсторство, искуство и труд.

Село се налази на 30-ак километара од Пирота. Дух минулог времена и традиција чувања стоке, прављења гастрономских специјалитета и аутентична архитектура, само су неки од разлога за посету Гостуши.

Светска банка финансирала је обнову неких објеката у овом селу, док је Туристичка организација Пирота укључена у коришћење капацитета за сеоски туризам, тако да постоји интерес да се се специфичан амбијент очува.

Извор: Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here