НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ: Почасти херојима 365 дана

Поделите:

На свечаности у Скупштини града Београда, данас у 12 сати биће уручене златне и сребрне плакете добитницима признања у акцији “Вечерњих новости”

ТРАДИЦИОНАЛНО, 55. пут, Србија ће се поклонити најхуманијима, најодважнијима, најнесебичнијима међу нама! На свечаности у Скупштини града Београда, данас у 12 сати биће уручене златне и сребрне плакете добитницима признања у акцији “Вечерњих новости” – “Најплеменитији подвиг године”.

 Жири, којем је председавао академик Матија Бећковић, одлучио је да Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добије старији водник Иван Ристић (39), командир одељења 11. пешадијског батаљона Прве бригаде Војске Србије у Панчеву. Он је, октобра прошле године, голорук, спречио убиство жене на коју је насрнуо наоружани насилник. За жири, његово дело је – бакља човештва.

– Иван је дао најлепши пример наше, људске стране храбрости и човештва – рекао је академик Матија Бећковић, председник жирија. – Од стотина посматрача који су само немо гледали малтретирање жене, само се Иван одважио да скочи на насилника и спречи га у науму да је убије. Сведоци су рекли да се бацио на њега у тренутку кад је оштрицом ножа замахнуо према женином врату.

За вишедеценијску, подвижничку посвећеност и беспоштедну бригу о пунолетним женама с посебним потребама, монахиње Манастира Свете Петке у Извору код Параћина добиће Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг.

Александар Ћуп, Иван Ристић

Младој Јовани Лепосавић (16), из Београда, биће уручена Златна плакета за дечји подвиг. Ова девојчица је, после излечења карцинома на малој карлици, организовала низ хуманитарних акција за помоћ најмлађим пацијентима Института за онкологију КЦС и њиховим родитељима.

Није заборављен ни Александар Ћуп (29), из Нових Бановаца. Он је дао живот у жељи да помогне унесрећенима у саобраћајној несрећи на ауто-путу код Добановаца. Породица Александра Ћупа, за његов подвиг, примиће Златну плакету за најплеменитији подвиг која се додељује постхумно.

На данашњој свечаности, појединцима и удружењима биће додељено и 11 специјалних сребрних плакета.

ТВ ПРЕНОС НА ПИНКУ 3

ДИРЕКТАН пренос свечане доделе биће на програму ТВ Пинк 3 (Пинк инфо), тачно у подне. Осим церемоније уручења награда, гледаоци ће премијерно видети и филмове – приче о нашим јунацима из 2017. године и њиховим подвизима.

novosti.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here