NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE: Počasti herojima 365 dana

Podelite:

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, danas u 12 sati biće uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji “Večernjih novosti”

TRADICIONALNO, 55. put, Srbija će se pokloniti najhumanijima, najodvažnijima, najnesebičnijima među nama! Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, danas u 12 sati biće uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji “Večernjih novosti” – “Najplemenitiji podvig godine”.

 Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobije stariji vodnik Ivan Ristić (39), komandir odeljenja 11. pešadijskog bataljona Prve brigade Vojske Srbije u Pančevu. On je, oktobra prošle godine, goloruk, sprečio ubistvo žene na koju je nasrnuo naoružani nasilnik. Za žiri, njegovo delo je – baklja čoveštva.

– Ivan je dao najlepši primer naše, ljudske strane hrabrosti i čoveštva – rekao je akademik Matija Bećković, predsednik žirija. – Od stotina posmatrača koji su samo nemo gledali maltretiranje žene, samo se Ivan odvažio da skoči na nasilnika i spreči ga u naumu da je ubije. Svedoci su rekli da se bacio na njega u trenutku kad je oštricom noža zamahnuo prema ženinom vratu.

Za višedecenijsku, podvižničku posvećenost i bespoštednu brigu o punoletnim ženama s posebnim potrebama, monahinje Manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina dobiće Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig.

Aleksandar Ćup, Ivan Ristić

Mladoj Jovani Leposavić (16), iz Beograda, biće uručena Zlatna plaketa za dečji podvig. Ova devojčica je, posle izlečenja karcinoma na maloj karlici, organizovala niz humanitarnih akcija za pomoć najmlađim pacijentima Instituta za onkologiju KCS i njihovim roditeljima.

Nije zaboravljen ni Aleksandar Ćup (29), iz Novih Banovaca. On je dao život u želji da pomogne unesrećenima u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Dobanovaca. Porodica Aleksandra Ćupa, za njegov podvig, primiće Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig koja se dodeljuje posthumno.

Na današnjoj svečanosti, pojedincima i udruženjima biće dodeljeno i 11 specijalnih srebrnih plaketa.

TV PRENOS NA PINKU 3

DIREKTAN prenos svečane dodele biće na programu TV Pink 3 (Pink info), tačno u podne. Osim ceremonije uručenja nagrada, gledaoci će premijerno videti i filmove – priče o našim junacima iz 2017. godine i njihovim podvizima.

novosti.rs

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here