НАПИО ВОЈНИКА, ДОКУМЕНТА НОСИО У КЕСАМА ЗА ЂУБРЕ… Како је највећи СРПСКИ ШПИЈУН испред носа Алијансе украо планове за НАТО бомбардовање

Foto: Printscreen
Поделите:

Наш обавештајац се домогао планова напада НАТО 1999. Заслуге, каже скромно, не припадају њему, већ човеку с кодним именом Жива кобра – Анрију Бинелу, данас најпознатијем „српском“ шпијуну

Јован Милановић, човек који је био најдуже у рату с НАТО (од 1995) у економској школи коју је похађао у Куршумлији, где је и рођен, рангиран је под бројем један као „ученик с најуспешнијом каријером свих генерација“. Разлог: украо је испред носа Алијансе планове на којима је био датум агресије на Југославију 1999, с обележеним објектима, циљевима, фазама, бројем снага.

Триста телеграма

Генерал-потпуковник, начелник Одељења за ратне вештине у ЈНА, војни изасланик у Алжиру и Тунису, југословенски министар саветник при ЕУ (умивен назив за обавештајног официра), заменик начелника ВОС успео је у Бриселу, срцу шпијунаже, да направи српску обавештајну мрежу. До краја 1998. бројала је више десетина људи највишег дипломатског ранга, у структурама НАТО, ЕУ, Партнерства за мир.

Исте године у Лисабону одржан је самит НАТО на тему“Угроженост мира на Балкану: репресалије српских безбедносних снага против албанског становништва на КиМ“. Из ње је, сведочи Милановић, исијавала нужност „хуманитарне интервенције“, па је у централу послао шифровани телеграм с насловом „Припрема НАТО на агресију на СРЈ“. Проследио је после око 300 телеграма с више стотина страница.

Мајор Бинел ухапшен је 19.октобра 1998. Оптужен за националну велеиздају, осуђен је на пет година затвора, одлежао три. Данас ради као геометар у Тулузу

У старту је „скувао“ једног Португалца. Претходно је проучио његову биографију, видео је да је имао кључну улогу у припреми самита у Лисабону. Дакле, знао је све, требало је ишчачкати детаље. Недипломатски до краја, рекао му је да жели да упозна првог агресора. Није ни стигао да се осврне, а добро му је и легла на празан стомак ракија којом га је српски генерал нештедимице частио, тек – развезао је језик. После је сазнао да је француски генерал, шеф њихове војне делегације у НАТО рекао да се жестоко противи плановима за агресију и да одбија ангажовање Париза у том подухвату. У намери да се сретне с њим, упознао је шефа његовог кабинета, мајора Пјер-Анрија Бинела, обавештајног официра који је завршио престижну војну академију Сен Сир, предодређеног за веома значајну каријеру. Нашли су одмах тачку обостраних интереса.

ЛИЧНА КАРТА

Рођен: непознато

Каријера

Успон Завршио Војну академију и највише војне школе у Београду; радио у Управи за ратно планирање Генералштаба до 1985; војни аташе у Алжиру и Тунису; шеф кабинета начелника ГШ

Достигнућа Од 1995. до 1998. био на месту министра саветника у мисији СРЈ при ЕУ. Украо планове НАТО за бомбардовање Србије и Црне Горе 1999.

Документа у кесама за ђубре

Обојица су ушли у игру свесни свих последица. Знао је Бинел да наш генерал може да га, у неком тренутку, компромитује, уцени. С друге стране, ако га Француз увуче у неку прљавштину – неће извршити задатак, обмануће државу.

Невероватна шпијунска операција ипак је почела: документа која је добио од Бинела (донео их је у Милановићев стан) носио је у кесама за ђубре, прерађивао у амбасади на начин како то налажу обавештајне процедуре, под окриљем мрака слао за Београд. Уједно је све проверавао на два-три места, држао на вези и друге чланове шпијунске мреже. Дотле је Београд измештао људство и борбену технику. Многи циљеви су, захваљујући спретном Јови, једноставно – нестали!

У октобру 1998. откривено је да је наш генерал заправо војни обавештајац. У притвору је провео 39 дана, а по повратку у земљу је радио као заменик шефа војне обавештајне службе.

ХТЕЛИ ДА БОМБАРДУЈУ СРЈ, БЕЗ ОБЗИРА НА ПРЕГОВОРЕ

На једној глави „томахавка“ која није експлодирала Војнотехнички институт је пронашао да је циљ меморисан 15. марта 1998. Мете су наводно одређене тек 12. октобра, а ово доказује да је одлука да се СРЈ бомбардује, без обзира на разговоре и преговоре, већ увелико била донета.

(Курир.рс Фото: Принтсцреен)

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here