Небојша Бакарец*: Перестројка Предрага Ј.Марковића

Поделите:

У октобру 2008., Тадић и Дачић, су потписали „Декларацију о политичком помирењу ДС и СПС“, за коју су рекли да је „историјска“, и да их је“ ујединила визија Србије, као демократске, слободне, целовите, економски и културно развијене и социјално праведне земље“. Последице тог документа осетиле су се 03.09.2015., када је бивши високи функционер ДС (члан ДС 20 год.), Предраг Ј. Марковић (ПЈМ) постао потпредседник СПС. До уласка у СПС, Предраг Марковић, је као функционер ДЈБ, , власт СНС и СПС називао „леглом паразита и буразерске економије“. После прелетања из ДС, 2014., ПЈМ је постао функционер узлетелог ДЈБ. Тада је изјавио:“Веома ми се свидела биографија Саше Радуловића. Радуловић је усамљени борац за правду и подсећа ме на Таличног Тома“. Када је ушао у СПС изјавио је да му Ивица Дачић „личи на Мирка или Славка“. Том приликом га је цењени новинар „Политике“, А. Апостоловски, питао:“Мислите ли да ће вас сада (…) део јавности и политичких противника ражаловати у прелетача, пошто сте променили три партије за две године?“ , и „Зашто Радуловића нисте обавестили да га остављате?“ . Марковић је одговорио:“Што се Саше Радуловића тиче, он је један од најпаметнијих и најчеститијих људи које сам срео. Међутим, СПС, односно Ивица Дачић, понудио ми је шири делокруг“. ПЈМ је историчар. Члан је Савета за брендирање Србије и в. д. председника УО Музеја историје Југославије. Пре тога је од 2009. до 2015., био члан УО РТС-а. Савет за борбу против корупције, Верице Бараћ наводи у свом извештају из 2011., следеће: „поједини чланови УО РТС-а, појављују се и као аутори емисија или су повезани са продукцијским кућама које сарађују са РТС-ом. Тако је Предраг Ј. Марковић, члан УО РТС-а и функционер Демократске странке, био и аутор више квизова, за које је, поред високе новчане надокнаде коју добија као члан УО, примао и хонораре посредством фирме „Филм и тон“, која је у власништву његовог оца Јована Марковића. Иначе, предузеће „Филм и тон“ са РТС-ом је сарађивало на квизу „Високи напон“ и у прошлој години наплатило чак девет милиона динара, плус је РТС за лиценцу тој фирми додатно плаћао још два милиона динара“.

У фебруару 2016., ожењени П.Ј.Марковић је у интервјуу „Куриру“ направио сексистички скандал када је увредио министарку Јадранку Јоксимовић. Марковић је рекао:“Осетљив сам на жене с великим очима које много причају (…),али то је просто једна еротска фасцинација у том њеном случају. Ту сам потпуно некритичан”. Реаговала је потпредседница владе Зорана Михајловић:“(…) сада имамо Дачићевог потпредседника који јавно упућује сексистичке и непристојне поруке министарки Јоксимовић“. Биљана Србљановић је о Марковићу изјавила: “Овај огаван сексистички испад (…)Има једна тачна српска реч за све ове кулове (…)Она гласи: пи**опаћеник“. И коначно, под утицајем Ђиласових протеста, као човек који се на време престројава, П.Ј.Марковић је у свом ауторском тексту у „Културном додатку“ листа „Политика“ од 09. 02. 2019., под називом „Арканизација споменичког пејзажа“, потпуно попљувао Вучићеву, СНС- ову, али и СПС-ову културно споменичку политику. ПЈМ каже да су гробљански „споменици“ криминалцима Аркану и Магашу бољи и успешнији од већине споменика подигнутих последњих година (Николају Другом, Краљу Петру Првом, Жабајеву, Хаџибејлију и московском споменику Петру Великом). Све те споменике, али и будући споменик Стефану Немањи, ПЈМ ниподаштава речима: Ово је само једна епизода у процесу претварања Београда, а помало и Новог Сада, у паланачко гробље. На самом почетку 21. века, подигнути су неки од најгорих споменика“, или „свако поређење иде у корист Магашевог или Аркановог споменика“; „Како је одмицао 21.век, споменици су бивали све (…) непримеренији“, и „Немању (…) тек чека брукање…“, и „Споменик Петру Великом у Москви не личи ни на шта.(…), или „Има ли излаза из ове стазе магашизације/арканизације споменичког пејзажа?“.

У свом заносу удварања Ђиласу и жутој братији, када критикује „старомодне споменике“, ПЈМ је између осталог, превидео модерне споменике Зорану Ђинђићу, и споменичку апстрактну скулптуру Дикона и Бајића „Одавде до овде“. Као што знамо племените иницијативе за подизање већине ових споменика покренуо је Александар Вучић. Један од главних носилаца ове успешне споменичке политике је и енергични Горан Весић. Скупштина Београда је једногласно, доносила све ове изванредне одлуке. Ваш аутор је томе дао свој допринос, као одборник са 11 година искуства. Све те одлуке које пљује Марковић, је од 2008. до 2019., једногласно подржао СПС, чији је Марковић потпредседник. ПЈМ вређа и Вучића и Весића и СНС и СПС, износећи сада ове непримерене дисквалификације и увреде. А као члан ДС и ДЈБ ћутао је годинама. Сада када је предосетио потребу за новим престројавањем, и удварањем Ђиласу и ДС-у, сада је одлучио да изговори све најгоре о делу културне политике коју воде Вучић, СНС, али и СПС. Да ли ће било ко из СПС-а дићи глас против увреда које је изнео овај политички превртљивац?

*Аутор је политички аналитичар и одборник у Скупштини града Београда

Небојша Бакарец, Политика

Поделите:

4 Коментари

 1. zar ne vidite da je sklon opsesivno kompulsivnim ispadima……
  takvi likovi ne mogu da budu dugo bilo gde….
  u sobi,hotelu,marketu,vani,često peru ruke…..
  zabeležen je slučaj osobe koja dnevno pere ruke preko 100 puta…..
  dakle svakih 15 minuta jer misli da su prljave i da bakterije osvajaju njihovu nežnu kožu…..
  većina Beograđana je takva a po slici gore reklo bi se da nije imun i na komplekse više vrste pošto gura desnu ruku pod odeću što je bila generalna osobina Napoleona……
  lik umišlja da je Napoleon…..
  smatra se da oko 30% svih psihički poremećeni osoba zamišlja sebe u toj ulozi…..
  dve vrste ljudi ima na planeti sociopate i psihopate odnosno oni koji bi kažnjavali sebe ili druge oko sebe a biće da je Marković ovaj drugi tip…..
  što je i generalna osobina svih balkanski naroda uključujući i šiptare..

 2. Браво воркосигн (жао ми јешто не знам ко сте). Прво, лијепо, односно паметно пишете, а друго добро сте се сјетили Бонапарте. Тачно, када се боље загледам у тај лик, прави је Наполеон. Једна позната Рускиња, члан РАН, познавалац ових простора, писала је да има 16 различитих типова Срба. Није их тешко набројати. Сви болују од депресивног оптимизма, посебно они Дукљани у црној Црној Гори. Пеђони је све то научио о других прелетача. Пчелица Маја је промијенила ПЕТ партија. Сви ти прелетачи ме подсјећају на голубове, који лете с балкона на балкон, a зна се шта голубови раде по балконима.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here