Немања и даље одбија да носи “цвет мака” због бомбардовања Србије

Поделите:

У питању је симбол који се носи током “Недеље сећања” у Великој Британији у знак сећања на жртве Првог светског рата, али пошто има и ширу примену, сећање на све жртве војника “британске легије”, има оних којима није пријатно да га истичу.

Српски фудбалер Немања Матић (32) једини је који је претходног викенда истрчао на терен Премијер лиге, а на себи није имао посебан дрес на коме је пришивен „поппy“ (цвет мака).
У питању је симбол који се носи током „Недеље сећања“ у Великој Британији у знак сећања на жртве Првог светског рата, али пошто има и ширу примену, сећање на све жртве војника „британске легије“, има оних којима није пријатно да га истичу

Сваке године се одржава и посебан марш поводом тога, учествују и војни ветерани који су учествовали и у Другом светском рату, рату у Кореји, на Фоклендским Острвима, али и као припадници НАТО снага у Персијском заливу, Косову и Метохији, Босни и Херцеговини, Северној Ирској, Ираку, Авганистану, па је Немања Матић одлучио да не носи „цвет мака“ после тог сазнања.

Бивши репрезентативац Србије је носио „поппy“ док је играо у дресу Челсија, али је од 2018. престао да га истиче на дресу и навијачима који су га напали понудио је објашњење, преносе Новости

– У потпуности разумем зашто људи носе цвет мака, веома поштујем свачије право да то чини и имам потпуну симпатију за оне који су изгубили вољене људе у конфликтима“.

– Ипак, за мене је је то само подсећање на напад који сам осетио лично као дечак, уплашени 12-годишњак који је живео у Врелу, јер је тада моја држава уништена током бомбардовања Србије 1999. Иако сам раније носио овај симбол, сада осећам да ми ношење цвета мака није примерено“.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here