Нижу се реакције на скандалозну изјаву Ђукановића о одласку у шуму

Поделите:

Након скандалозне изјаве Мила Ђукановића о „одлсаку у шуму“ уследиле су реакције Кривокапића, Милачића, Медојевића, а покренута је и кривична пријава
Упркос томе што је признао резултате парламентарних избора 30. августа и пораз Демократске партије социјалиста, како се примиче дан примопредаје власти председник Црне Горе Мило Ђукановић потпуно је изгубио компас. У борби против невидљивог непријатеља најавио је герилски рат у одбрани земље, па ако затреба и из шуме!

– Бранићемо Црну Гору свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака – рекао је Ђукановић, гостујући на босанскохерцеговачкој ТВ Фејс.

На питање може ли се десити да на Цетињу, као симболу црногорске државе, Амфилохије и СПЦ направе храм, као што је већ најављено, Ђукановић је одлучно рекао да не може:

– Наравно, ако Амфилохије крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути.

На ове скандалозне изјаве актуелног шефа црногорске државе реаговао је Здравко Кривокапић, носилац листе “За будућност Црне Горе”:

– Мени су изненађујуће изјаве које Црну Гору враћају у неки период који се нама приписује, а то је та хајдучија, или боље речено комитски покрет. Сад видите одакле је та идеја комита, ако председник Ђукановић каже да ће се он придружити у неким шумама.

Због изјава на овој телевизији, бранилац Душка Кнежевића, адвокат Здравко Ђукановић, поднео је Врховном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против Мила Ђукановића, председника Црне Горе, и то због извршења три кривична дела: позивање на насилну промену уставог уређења, изазивање националне, расне и верске мржње и кривично дело угрожавања сигурности.

– Ђукановић је као актуелни председник Црне Горе, у острашћеном обраћању јавности, јасно поручио да само декларативно признаје резултате избора, омаловажавајући и ругајући се изборној победи опозиције. Назвао ју је “коалицијом од три дана”, позивајући следбенике на терористичке акте и “одлазак у шуму” – образложио је Здравко Ђукановић.

Он додаје да је Мило Ђукановић у интервјуу још једном показао патолошку мржњу према српском народу и Српској православној цркви, покушавајући да свој пораз на парламентарним изборима пребаци на терет међунационалних сукоба. Зато сматра да је неопходно да ВДТ и други државни органи хитно реагују “јер ћутање државе на овакве изјаве председника може имати озбиљне и несагледиве последице.

– Мило Ђукановић је историјску победу опозиције и сопствени пораз упоредио са аустроугарском окупацијом 1914. и фашистичком окупацијом Црне Горе 1941. Он би морао тужилаштву да објасни ко је то упозоравао Амфилохија да не гради храм на Цетињу и ко је то ко ће рушити храм уколико почне његова изградња. Да објасни на који начин је планирао да таквом акцијом руководи, будући да је изгубио на парламентарним изборима и да неће бити у новој Влади Црне Горе – истиче адвокат Ђукановић.

Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе, истиче да Милу није место у шуми, него у затвору:

– Он је председник без народа, усамљени гонич Духа Светога који га мучи и прогања, посебно сада када је остао сам на броду без палубе, јер не гризу га само стране амбасаде, не уједају само моћни и велики, него и његови.

Јован Вучуровић, кандидат за посланика коалиције “За будућност Црне Горе”, каже да је важно да се Црна Гора налази на путу духовне, моралне и економске обнове и да почиње процес стварања правне државе, обрачуна са криминалом и корупцијом. И друштвене мреже јуче су се усијале због интервјуа Ђукановића, а познати политички аналитичар Лука Радоњић оценио је да је у питању прворазредни политички скандал.

ДРЖАО КАМЕН ТЕМЕЉАЦ

Мило Ђукановић је 1997. при посети Митрополији црногорско-приморској са одушевљењем у својим рукама држао камен темељац за изградњу истог храма, који сада жели да сруши. Ради се о Саборном храму на Цетињу, чију је изградњу почео краљ Никола 1910. приликом проглашења Црне Горе за краљевину.

МЕДОЈЕВИЋ ОБАВЕСТИО НАТО

Председник Покрета за промјене Небојша Медојевић оценио је да су председник Црне Горе Мило Ђукановић и његова “терористичка организација ДПС” највећа претња миру и безбедности земље. У саопштењу, Медојевић наводи да се ДПС који се заснива “на шверцу наркотика и цигарета и прању новца мора забранити”, а имовина ДПС “мора национализовати”, као и да се “кључне вође оптужбе осуде пред судовима Црне Горе”.

– Обавестио сам моје пријатеље у НАТО да нам треба снажна политичка, финансијска, кадровска, оперативна и техничка подршка за борбу против ове хоботнице – навео је Медојевић.

Аутор Велиша Кадић

Извор Вечерње новости, 20. септембар 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here