Огњен Војводић: Екстремистички исламски иступи у Бару

Поделите:

„Етничко чишћење се увијек прво спроводи на подручју језика и симбола“, пише Urs Altermatt. Такву стратегију препознајемо у слиједу захтјева и постпупака бошњачких и албанских исламских представника и организација у Црној Гори – захтјеву за рушење православне цркве на Румији, за уклањање из школске лектире `Горског Вијенца` Владике Петра II Његоша и `Пешчаника` Данила Киша као Јевреја, за промјену националних и хришћанских знамења на застави државе Црне Горе, тј. уметање у државни црногорски грб исламских симбола, затим уклањање табле са натписом назива улице попа Васа Вукотића у Бару од стране грађана муслиманске вјероисповијести. Дакле, да ли такав континуитет догађаја потврђује констатацију патријарха Српске цркве господина Иринеја да су људска и вјерска православна права Срба у Црној Гори угрожена као у наци-фашистичкој творевини НДХ? 

Послије јавног захтјева албанског представника Мехмета Бартхија упућеног предсједништву Црне Горе да се са врха планине Румије сруши православна црква, исламски екстремистички иступи су почели да испољавају и на улицама града Бара. Прекјуче је особа муслиманске вјероисповијести у улици попа Васа Вуковића довикивала православном свештенику негодујући `- Што ће и какав је то натпис улице попа Васа Вукотића у улици у којој живе муслимани`. Затим се група муслимана скупила испред православне цркве исказујући негодовање због таквог назива улице.

Фотографије из Бара фотографисане јутрос – најновије нарушавање јавног реда и мира од стране грађана припадника муслиманске вјероисповисјести. Сломљена табла натписа улице попа Васа Вукотића у Бару и убачена у двориште православне цркве.

ognjenvojvodic.info

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here