Оружани сукоб Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху

Поделите:

Јерменски премијер Никол Пашињан је рекао да су оружане снаге Азербејџана покренуле офанзиву у правцу Нагорно-Карабах. Министарство одбране Азербејџана је саопштило да је Јерменија почела интензивно гранатирање положаја азербејџанске војске и насеља.

Министарство одбране Азербејџана је саопштило да је Јерменија почела интензивно гранатирање положаја азербејџанске војске и насеља, због чега су оружане снаге ове земље одлучиле да отпочну контра-офанзиву дуж целе линије фронта.

Премијер Јерменије Никол Пашињан је на фејсбуку написао да је Азербејџан покренуо офанзиву у правцу региона Нагорно-Карабах и да одбрана ситуацију успешно држи под контролом.

Портпарол министарства одбране Јерменије је саопштио да су два хеликоптера и три беспилотне летилице азербејџанских оружаних снага погођени током сукоба у Карабаху, преноси новинска агенција Тас.

Министарство одбране Азербејџана је обавестило да је Јерменија почела интензивно гранатирање положаја азербејџанске војске и насеља, и да је пријављена штета, као и повреде међу цивилима.

Због тога су оружане снаге Азербејџана одлучиле да отпочну контра-офанзиву дуж целе линије фронта, саопштило је министарство одбране Азербејџана.

Оружани сукоби на јерменско-азербејџанској граници избили су претходно 12. јула.Међународна заједница је изразила забринутост због тих догађаја, а о томе су у телефонском разговору дискутовали и председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган. Из Кремља су тада саопштили да су се лидери сложили да дипломатско решење проблема Нагорно-Карабаха нема алтернативу.

Путин је нагласио важност спречавања свих дејстава који подстичу ескалацију напетости. Председници су тада изразили спремност да координирају напоре у циљу стабилизације ситуације у региону.

Сукоб Азербејџана и Јерменије почео је у фебруару 1988. године, када је аутономна област Нагорно-Карабах објавила о изласку из Азербејџанске републике. Након тога, у септембру 1991. године, у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Власти Азербејџана су током каснијег војног сукоба изгубиле контролу над Нагорно-Карабахом.

ТАНЈУГ,РТС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here