Оштре реакције САД и Немачке на нацрт Закона о вредностима ОВК

Поделите:

Истиче се да је „сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК“

Нацрт закона о заштити ратних вредности бивше Ослободилачке војске Косова, упркос упозорењима страних дипломата и представника Срба да ће угрозити слободу говора, налази се на дневном реду заседања косовске скупштине заказаном за данас.

Представници неалбанских етничких заједница на Косову указују да ће, буде ли усвојен, закон изазивати страх при самој помисли на ту оружану формацију и њено деловање.

Нацрт закона чека од 2018. године, а активиран је прошлог месеца на захтев Демократске партије, пошто је против њених оснивача Хашима Тачија и Кадрија Весељија, написана оптужница у Специјалном суду у Хагу, због сумње да су на челу ОВК починили ратне злочине.

У нацрту се наводи да је ОВК била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова. Косовској влади се налаже да реагује у случају притвора или хапшења ветерана ОВК-а, на основу међународних налога власти у Београду.

Истиче се да је “сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК”. Ко не буде поштовао одредбе овог закона биће кривично гоњен.

Наводи из нацрта закона нису оставили равнодушним међународне дипломате у Приштини, пре свих америчког амбасадора Филипа Коснета, који је упозорио да се њиме криминализује слобода говора, застрашују грађани.

Ако косовска скупштина стави на дневни ред и усвоји предлог закона, а најаве су да хоће, јер су се за нацрт закона изјаснили и опозициони посланици, буџетска издвајања износиће више од два милиона евра за градњу музеја и друге намене.

ШТА КАЖУ КРИТИЧАРИ ВЛАСТИ

Критичари актуелне власти у Приштини указују да предложени закон представља покушај замагљивања закона о Специјалном суду, који се бави злочинима припадника ОВК. Косовска влада одобрила је нацрт закона дан пошто је у Хагу почело четвородневно испитивање осумњиченог косовског председника Хашима Тачија.

Представници Срба на КиМ истичу да их брине најава гласања за нацрт закона о вредностима ОВК, којим ће им, као што указује и амерички амбасадор, додатно бити ограничена и онако скучена слобода говора на Косову.

Пример је случај бившег министра у косовској влади Ивана Тодосијевића, осуђеног првостепено крајем прошле године у Приштини. Тодосијевић је оптужен због изјаве поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања када је рекао да је “случај Рачак измишљен”.

Потом је осуђен на две године затвора због како се наводи у пресуди, “подстицања на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију”.

САД И НЕМАЧКА: ЗАКОН О ЗАШТИТИ ОВК УДАР НА ДЕМОКРАТИЈУ

Дипломатски представници неколико западних земаља у Приштини изразили су данас противљење нацрту закона о заштити вредности Ослободилачке војске Косова, тврдећи да се њиме подривају слобода говора и напори да се осигура правда.

Нацрт закона о заштити вредности ОВК на дневном реду је данашње седнице косовске скупштине.

Амерички амбасадор Филип Коснет огласио се по други пут у последњих седам дана, рекавши да су многи житељи Косова приватно пренели америчкој амбасади да се не осећају безбедно да би јавно говорили о закону о Ослободилачкој војсци Косова због “емотивно набијене атмосфере” коју носи јавна расправа о ОВК.

“Замислите колико би се грађани суздржавали када би закон био усвојен”, навео је Коснет у ауторском тексту објављеном тим поводом у приштинској штампи.

“Верујем да овај закон, без обзира на циљеве, није у складу са опредељењем за основне слободе које су у сржи устава Косова. Усвајање закона, у садашњем облику, ослабило би косовску демократију”, написао је Коснет.

И у амбасадама Немачке и Швајцарске реаговали су против нацрта закона.

“У демократском друштву не би било добро гушити расправе ограничавајући их кривичним законом”, написао је немачки амбасадор Јорн Рохде.

Швајцарска амбасада је саопштењем изразила забринутост да би закон могао да поткопа слободу изражавања, и позвала косовске лидере да пронађу друге начине да покажу поштовање према ОВК.

“Предложени закон може да изазове застрашивање код неких грађана Косова и омета друге процесе усмерене на суочавање са прошлошћу”, наводе из Амбасаде Швајцарске.

Аутор Андрија Игић

Насловна фотографија: EPA-EFE/Valdrin Xhemaj

Извор РТС, 07. август 2020.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here